Βοήθεια από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας.

«Η εμπλοκή της Άνγκελα Μέρκελ και άλλων ξένων ηγετών είναι κρίσιμη για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση, έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στη Μέρκελ ότι οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές «παραβίασαν την εκεχειρία» στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, περισσότερες από 20 φορές από την εφαρμογή της.

Από τη μεριά της η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε στον Ποροσένκο ότι υποστηρίζει το ειρηνευτικό του σχέδιο και είπε ότι είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την έναρξη πολυμερούς διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Μόσχα θεωρεί ότι είναι αναγκαία η τήρηση μίας «βιώσιμης εκεχειρίας» στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι την Κυριακή η Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία «ντε φάκτο εκεχειρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Π. Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο…Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν θα παρουσιάσει σήμερα στο Λουξεμβούργο το ειρηνευτικό σχέδιο του Ποροσένκο στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης