Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέβαλε στον Ρώσο ομόλογό του «πολλές προτάσεις» προκειμένου να «εξευρεθεί επειγόντως μια ανθρωπιστική λύση» για τον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, στις οποίες ο Πούτιν «δεσμεύθηκε να απαντήσει» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ, που κρατείται στη Ρωσία, ξεκίνησε απεργία πείνας πριν από σχεδόν τρεις μήνες. Ο Μακρόν εξέφρασε εκ νέου την «ανησυχία» του για την κατάσταση της υγείας του που «φαίνεται να επιδεινώνεται επικίνδυνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε επίσης να «δώσει σύντομα στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε από την πλευρά του στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε το θέμα του Όλεγκ Σεντσόφ.

Ο 42χρονος Όλεγκ Σεντσόφ, που είναι αντίθετος με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φοβάται πως το τέλος του «πλησιάζει», σύμφωνα με την εξαδέλφη του. Η εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Μαριάνα Μπέτσα κάλεσε τους Δυτικούς να «εντείνουν την πίεση στη Ρωσία για την απελευθέρωσή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεντσόφ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων για «τρομοκρατία» και «λαθρεμπόριο όπλων», έπειτα από μια δίκη την οποία χαρακτήρισε «σταλινικού τύπου» η Διεθνής Αμνηστία, και ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης