Την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Ρωσίας – Αιγύπτου, επεσήμαναν σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης της οικονομικής, βιομηχανικής και ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας και Αιγύπτου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό Ντάμπαα, τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Αιγύπτου στη μεσογειακή πόλη της Μάρσα Ματρούχ, αλλά και τη δημιουργία της ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στο ανατολικό Πορτ Σαΐντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, οι ρωσικές και οι αιγυπτιακές αρχές υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία για την επέκταση της ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στη Διώρυγα του Σουέζ, που αναμένεται να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ η ρωσική βιομηχανική ζώνη στο ανατολικό Πορτ Σαΐντ, θα επεκταθεί σε έκταση 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη μακροχρόνια συνεργασία Αιγύπτου-Ρωσίας, τονίζοντας ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης των δύο χωρών που υπεγράφη στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας τον Οκτώβριο του 2018, «άνοιξε νέους ορίζοντες για διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς και κοινά έργα».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσει να προωθεί «τη γόνιμη και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο φίλων χωρών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος Πρόεδρος, τόνισε επίσης την επιθυμία του να προωθήσει τον τακτικό συντονισμό και τη διαβούλευση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, στα οποία επαίνεσε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Αιγύπτιου ηγέτη, επισημαίνοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες «έχουν εδραιώσει τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης