Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Άμπε για το Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 06:40
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Άμπε για το Ιράν

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συζήτησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Ιράν, μία ημέρα πριν ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης αρχίσει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη, γνωστοποίησε το Τόκιο.

Οι Τραμπ και Άμπε «αντάλλαξαν απόψεις» για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου «του Ιράν», είπε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο Άμπε, ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί το Ιράν έπειτα από 41 χρόνια, αναμένεται πως θα συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Το ταξίδι του Ιάπωνα πρωθυπουργού καταγράφεται καθώς εφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια αφότου οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις, θύμισε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Άμπε είναι διατεθειμένος να αποπειραθεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, καθώς το Τόκιο έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Η Ιαπωνία εισήγαγε επί σειρά ετών μεγάλες ποσότητες αργού από το Ιράν.

Όταν επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον Μάιο, ο Τραμπ φάνηκε να ενθαρρύνει το σχέδιο του Άμπε να συναντηθεί με την ιρανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ένας εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Μουσαβί, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη «σημείο καμπής».

Στα μέσα του Μαΐου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ταξίδεψε στην Ιαπωνία και προέτρεψε την ασιατική χώρα να αναλάβει δράση για να προασπίσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως γνωστή με την ονομασία Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πέρυσι τον Μάιο ότι αποσύρονται μονομερώς από το ΚΟΣΔ, με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επικαλείται διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων την ιρανική φερόμενη εμπλοκή σε ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Οι βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και στις χώρες που συναλλάσσονται μαζί του επανήλθαν κατόπιν σταδιακά σε ισχύ, δυσχεραίνοντας σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό τις προσπάθειες των υπόλοιπων συμβαλλόμενων μερών, ειδικά των Ευρωπαίων, να κρατήσουν τη συμφωνία αυτή ζωντανή.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 06:43