Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τον κίνδυνο κατασκοπείας και συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών, από τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ανέδειξε, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Markus Buchheit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εδώ και μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ πραγματοποιούν τηλεργασίες στις Βρυξέλλες, στις χώρες τους ή σε αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, υπογράμμιζε, ως έδρα του ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες είναι μια παιδική χαρά για τις υπηρεσίες πληροφοριών φίλων και εχθρών, οι οποίοι ενδιαφέρονται έντονα για αυτό που κάνουν η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ.

Με σημερινή απάντησή του ο Επίτροπος Hahn, δεν φάνηκε να μη γνωρίζει τους σχετικούς κινδύνους και προχώρησε, μάλιστα, σε λεπτομερή έκθεση των όσων κάνει η Κομισιόν, για να εμποδίσει τη δράση των κατασκόπων, στις «ευαίσθητες» αυτές τηλεσυνεδριάσεις. Εδώ και μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της Επιτροπής και της ΕΥΕΔ πραγματοποιούν τηλεργασίες στις Βρυξέλλες, στις χώρες τους ή σε αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου…

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.4.2021)

Η Επιτροπή διοργανώνει τακτικά ενημερώσεις ασφαλείας και εκπαιδεύσεις, για τα μέλη του προσωπικού, σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών, και ιδίως για τον κατάλληλο χειρισμό ευαίσθητων μη διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας έχουν αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό που έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε επίπεδο CONFIDENTIEL UE / EU CONFIDENTIAL και άνω πρέπει να διαθέτει έγκυρη άδεια ασφαλείας προσωπικού και πρέπει να παρακολουθεί ειδική εκπαίδευση και ενημέρωση πριν από τη χορήγηση πρόσβασης σε διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Το προσωπικό της Επιτροπής επωφελείται επίσης από συγκεκριμένες συνεδρίες ευαισθητοποίησης, σχετικά με την απειλή κατασκοπείας και τις εχθρικές δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφοριών, και λαμβάνει συμβουλές σχετικά με αυτό, ιδίως όταν η Επιτροπή απασχολεί προσωπικό με σχετική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της αντι-νοημοσύνης, των οποίων οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό και προστασία από εχθρικές προσπάθειες συλλογής πληροφοριών.

Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, παρέχουν υπηρεσίες παρακολούθησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με ομάδες ανταπόκρισης στον κυβερνοχώρο, συνεργάζονται στενά με την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης στον υπολογιστή των θεσμικών οργάνων, οργανισμών και οργανισμών της ΕΕ (CERT-EU), καθώς και με τις αρχές των κρατών μελών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης