Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου αντέδρασε έντονα σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου TV Globo και του ιδιοκτήτη του Βίλσον Βίλτζερ που τον εμπλέκει στη δολοφονία της ακτιβίστριας Μαριέλε Φράνκου.

Η είδηση προκάλεσε την έντονη οργή του Μπολσονάρου, ο οποίος εκείνο το διάστημα βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Σε τρεις απευθείας μεταδόσεις του στο Facebook, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του TV Globo και του ιδιοκτήτη του Βίλσον Βίλτζερ, υπονοώντας επίσης πως ενδεχομένως να μην ανανεώσει την τηλεοπτική άδεια του δικτύου, που εκπνέει το 2020. «Είναι μία σάπια, ποταπή δημοσιογραφία από πλευράς του Globo» δήλωσε ο Μπολσονάρου από τη σουίτα του σε ξενοδοχείο του Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επεσήμανε πως την ημέρα της δολοφονίας της Φράνκου βρισκόταν στην Μπραζίλια για να παραστεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο (τότε ήταν ακόμη βουλευτής) και συνέδεσε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ με τις προσπάθειες να σπιλώσουν αυτόν και την οικογένειά του.

Η δολοφονία της Μαριέλε Φράνκου είχε συνταράξει τη χώρα, καθώς επρόκειτο για την εν ψυχρώ εκτέλεση μίας Αφροαμερικανής, δεδηλωμένης ομοφυλόφιλης και πασίγνωστης για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο ύποπτος για τη δολοφονία λίγη ώρα πριν από την εκτέλεση της Φράνκου είχε δηλώσει στον φύλακα του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών όπου διαμένει ο Μπολσονάρου ότι μεταβαίνει στην κατοικία του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως κατέθεσε ο φύλακας του συγκροτήματος στην αστυνομία, ο ύποπτος, αφού εισήλθε στο συγκρότημα κατοικιών, είχε συναντηθεί με έναν πρώην αστυνομικό, ο οποίος επίσης κατηγορείται για τη δολοφονία της πολιτικού.

Η Φράνκου για καιρό κατήγγειλε τις ανθρωποκτονίες στις παραγκουπόλεις (φαβέλες) που πραγματοποιούνταν από παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες συγκροτούνταν από πρώην και νυν αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Για τη δολοφονία της συνελήφθησαν δύο πρώην αστυνομικοί, οι Ρόνι Λέσα (που είχε αποπεμφθεί από το σώμα για μία σειρά επεισοδίων βίας και διαφθοράς) και Έλσιου Κεϊρόζ, συνταξιούχος αστυνομικός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο πρώην αστυνομικοί εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου, έναντι 50.000 δολαρίων, κατηγορία που αρνούνται οι συνήγοροί τους.

Λίγο μετά την εμπλοκή του ονόματος του Μπολσονάρου, οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας ανακοίνωσαν πως ο φύλακας κάλεσε το εσωτερικό 58, όπου διαμένει ο Μπολσονάρου, αλλά έκανε λάθος και κάλεσε τον Λέσα, που διαμένει δύο κατοικίες μετά το σπίτι του προέδρου.

Από τη μεριά του το δίκτυο, που ανήκει στον μεγαλύτερο ειδησεογραφικό όμιλο της χώρας, ο οποίος έχει εφημερίδες, εκδόσεις και ιντερνετικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε πως το μόνο που κάνει είναι υπεύθυνη δημοσιογραφία και όσον αφορά στην άδεια εκπομπής του πρόσθεσε πως επί 54 χρόνια που την έχει εξασφαλίσει έχει συμμορφωθεί προς όλες τις απαιτήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης