Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον καθιστά υπεύθυνη τη στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ για τους διωγμούς εναντίον των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα σε βάρος της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ εξαιτίας των επιχειρήσεων που οδήγησαν πάνω από 500.000 μέλη της μειονότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον κατέβαλε εντατικές προσπάθειες για να αποκτήσει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Μιανμάρ, της οποίας ηγείται η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, νομπελίστρια ειρήνης και άλλοτε αντικαθεστωτική, καθώς αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από μέρους της Κίνας, στρατηγικού αντιπάλου των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί απλά να κάθεται άπραγος και να γίνεται μάρτυρας των ωμοτήτων που καταγγέλλονται στην περιοχή», ανέφερε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Center for Strategic and International Studies, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον.

«Καθιστούμε τη στρατιωτική ηγεσία (της Μιανμάρ) υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει», συνέχισε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιστολή τους, 43 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων προέτρεψαν την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εκ νέου ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ανώτατα στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ και να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος όσων ευθύνονται για τους διωγμούς σε βάρος των Ροχίνγκια.

Εκτιμάται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους κι έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη του Αυγούστου για να σωθούν από τις επιχειρήσεις και την καταστολή που εξαπέλυσε ο στρατός, έπειτα από επιθέσεις που έκαναν σε συνοριακά φυλάκια μειονοτικοί αντάρτες.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδει τις κατηγορίες περί διάπραξης μιας εθνικής εκκαθάρισης και χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους αντάρτες που επιτέθηκαν στις δυνάμεις του στρατού. Ο στρατός της Μιανμάρ και συμμορίες βουδιστών, σύμφωνα με καταγγελίες πολλών προσφύγων, σκοτώνουν συστηματικά μειονοτικούς με συνοπτικές διαδικασίες, καίνε χωριά, βιάζουν γυναίκες.

Ο Τίλερσον σημείωσε πως η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται ότι η Μιανμάρ έχει πρόβλημα εξαιτίας της δράσης εξτρεμιστών, όμως, πρόσθεσε, ο στρατός πρέπει να επιδεικνύει πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση στον τρόπο που αντιδρά και να επιτρέπει την πρόσβαση στις περιοχές όπου δρα «ώστε να έχουμε μια πλήρη καταγραφή» των γεγονότων και των περιστάσεων.

«Κάποιος, αν αυτές οι αναφορές είναι αληθείς, θα πρέπει να λογοδοτήσει για όλο αυτό», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Και επαφίεται στη στρατιωτική ηγεσία της Βιρμανίας να αποφασίσει “σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί στο μέλλον η Βιρμανία;”», πρόσθεσε. Ο Τίλερσον πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Μιανμάρ μια «σημαντική αναδυόμενη δημοκρατία» αλλά η κρίση των Ροχίνγκια αποτελεί δοκιμασία για την κυβέρνηση της χώρας.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με όλους τους παράγοντες και στα Ηνωμένα Έθνη και θα δουν «ποια κατεύθυνση θα πάρει» η κατάσταση.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής στοχευμένων κυρώσεων εναντίον ανώτατων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ, μεταξύ άλλων, όμως ανησυχούν για το ενδεχόμενο να πλήξουν την οικονομία της ή να αποσταθεροποιήσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Σου Τσι με τον στρατό.

Ο Τίλερσον αναφέρθηκε εξάλλου στο ότι θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί την επόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να εντείνει τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ινδία, σε αντίδραση στις προκλήσεις που εγείρει η Κίνα ως προς «το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες» στην Ασία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Τραμπ διεξάγει μια «χαμηλόφωνη συζήτηση» με κράτη της ανατολικής Ασίας για τη δημιουργία εναλλακτικών στη χρηματοδότηση της Κίνας για τις υποδομές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης