Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα προσπαθήσει να εμποδίσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του Ιράν, παρά την άρνησή του να επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στη Wall Street Journal.

«Ο πρόεδρος ήταν αρκετά ξεκάθαρος σχετικά με το γεγονός ότι δεν είναι πρόθεσή του να επέμβει στα συμβόλαια που ίσως έχουν υπογράψει οι Ευρωπαίοι με το Ιράν», επεσήμανε ο Τίλερσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπε ξεκάθαρα: “Κανένα πρόβλημα. Κάνετε ό,τι θέλετε να κάνετε”», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε τη Δευτέρα αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος την αμφισβητεί, με πολλές χώρες να τη θεωρούν απαραίτητη για να πειστεί η Βόρεια Κορέα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ε.Ε. ανησυχεί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του. Αν το Κογκρέσο επαναφέρει τις κυρώσεις σε ισχύ, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να κινδυνεύσουν με προσφυγές εις βάρος τους στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ πρόκειται τώρα να ξεκινήσουν μια συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι. «Θα ξεκινήσουμε μαζί τους μια διαδικασία πιο συγκεκριμένη, τώρα που έχει καθοριστεί η πολιτική μας», εξήγησε ο Τίλερσον.

Όπως εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα, οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού υπουργού έχουν στόχο να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, οι οποίοι φοβούνται πως η Ουάσινγκτον καλλιεργεί σκοπίμως την αβεβαιότητα για το μέλλον της συμφωνίας προκειμένου να κρατήσει μακριά από το Ιράν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης