Προς 155,4 εκατ. γιεν (1,8 εκατ. δολάρια) πωλήθηκε ένας τόνος βάρους 222 κιλών στην πρώτη δημοπρασία του 2013 στην ιχθυόσκαλα του Τόκιο, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Η δημοπρασία ξεκίνησε περίπου στις 05.00 το πρωί, τοπική ώρα Ιαπωνίας (22.00 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους αγοραστών, κυρίως ιδιοκτητών εστιατορίων, οι οποίοι έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποκτήσουν αυτόν τον περιζήτητο εκλεκτό… μεζέ. Τελικά, μεγάλος νικητής ήταν ο Kiyoshi Kimura, πρόεδρος της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων «Sushi Zanmai», ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «αλμυρή» την τιμή του ψαριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν λίγο ακριβό», δήλωσε στο ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodonews.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις φορές πάνω από το ρεκόρ του 2012

Ο τόνος αλιεύτηκε στα ανοικτά της επαρχίας Αομόρι στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας και τα χρήματα που… έπιασε είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα που είχαν δοθεί τον Ιανουάριο του 2012 για έναν ερυθρό (κυανόπτερο).

Τότε είχαν καταβληθεί 56,49 εκατ. γιεν (640.000 δολάρια) πάλι από τον Kiyoshi Kimura. Τα εστιατόρια της αλυσίδας «Sushi Zanmai» θεωρούνται από τα καλύτερα στην ασιατική χώρα για όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει εκλεκτά ψάρια.

Η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη σε κατανάλωση τόνου χώρα παγκοσμίως, με τη διεθνή κοινότητα να έχει επανειλημμένα εκφράσει τον σκεπτικισμό της για την υπεραλίευση του συγκεκριμένου ψαριού.

Εκτιμάται ότι το 80% των κυανόπτερων καταλήγουν στο τραπέζι Ιαπώνων καταναλωτών, κυρίως με τη μορφή του σούσι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για τόνο ανώτερης ποιότητας και στην Κίνα, με τη συμμετοχή Κινέζων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μαζικής εστίασης, να ανεβάζει τις τιμές στις δημοπρασίες.

Διαβάστε επίσης:
Τόνος από… «χρυσάφι», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012, 07:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης