Την «ανησυχία» της για την κατάσταση στα σύνορα εξέφρασε η Κομισιόν

Την «ανησυχία» της για την κατάσταση στα σύνορα εξέφρασε η Κομισιόν
Την «ανησυχία» της για την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εξέφρασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, «η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να φυλάσσει τα σύνορά της, ωστόσο οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ανησυχητικές και δείχνουν ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο συλλογική και ευρωπαϊκή». Προσέθεσε ότι «όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ανησυχίες θα εκφραστούν και στο επίπεδο των διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για έναν νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εντός Ε.Ε.

«Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην Ε.Ε. Από την αρχή της κρίσης, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να τους δώσει καλύτερες συνθήκες ζωής» υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά όσον αφορά στην προσφυγική κρίση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 16:33