Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιδιώξει την έκδοση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του.

Ο Ερντογάν είπε ότι «θα ξεκινήσει τη νομική διαδικασία» κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσή του κατά την έξοδό του από την Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκιουλέν ηγείται ενός ισλαμικού κινήματος, γνωστό και ως Hizmet που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες. Έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τον Ερντογάν για τη οργάνωση « παρακράτους» για να υπονομεύσει την τουρκική κυβέρνηση. Ο 73χρονος Γκιουλέν για τον οποίο πιστεύεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για προσπάθεια να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση.

Η σχέση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων άρχισε να επιδεινώθηκε πριν από μερικά χρόνια, και κατέρρευσε εντελώς στο τέλος του 2013. Στην Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα ούτε ανέφερε αν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης