Το «πράσινο φως» για μερική κατεδάφιση του αυτοσχέδιου καταυλισμού προσφύγων του Καλαί, γνωστού και ως «ζούγκλας» έδωσε την Πέμπτη γαλλικό δικαστήριο, απορρίπτοντας σχετική ένσταση τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη η διοικητική δικαστής Βαλερί Κεμενέρ, είχε ανακοινώσει την αναβολή της εκδίκασης της ένστασης κατά της αρχικής απόφασης για κατεδάφισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η Κεμενέρ είχε πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα «αυτοψία» στους δρόμους της «ζούγκλας», όπου επισκέφθηκε αντίσκηνα και άκουσε από μέλη της επιτροπής οικισμού της περιφέρειας για τα σχέδια κατεδάφισης μέρους του καταυλισμού.

Οι πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν στο νότιο τμήμα του αχανούς καταυλισμού είχαν διαταχθεί την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους μέχρι χθες στις οκτώ το βράδυ.

Χιλιάδες πρόσφυγες από την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν συρρεύσει στην πόλη του Καλαί τον τελευταίο χρόνο, ελπίζοντας να βρουν τρόπο να περάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να διεισδύσουν στη σήραγγα κάτω από τη Μάγχη ή να κρυφτούν στις καρότσες φορτηγών που επιβιβάζονται στα φέρι μποτ με προορισμό το Ντόβερ.

Η παρουσία τους έχει προκαλέσει εντάσεις με μερίδα του τοπικού πληθυσμού, τις οποίες εκμεταλλεύονται ξενοφοβικά ακροδεξιά κόμματα, όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα. Πριν από δύο εβδομάδες, ακροδεξιές οργανώσεις πραγματοποίησαν βίαιη αντιμεταναστευτική διαδήλωση στους δρόμους του Καλαί, που κατέληξε σε συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης