Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των ναών στους πιστούς έδωσε χθες η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Αμερικής, που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία επαναλειτουργίας των ενοριών, οι ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέφρασαν τη βαθύτατη οδύνη τους για την αδυναμία των πιστών, λόγω πανδημίας, να βιώσουν τις ιερές ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στις εκκλησίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ενόψει μάλιστα και των σχεδίων επαναλειτουργίας της χώρας από τις κατά τόπους Πολιτείες, να είναι κάθε μητροπολίτης υπεύθυνος για την επαναλειτουργία των ενοριών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του. Το άνοιγμα των εκκλησιών θα γίνει με τήρηση των οδηγιών και των υποδείξεων των κατά τόπους υγειονομικών αρχών και υπηρεσιών, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ακόμη και εντός της επικράτειας κάθε Μητρόπολης, με στόχο πάντα την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Σύνοδος υπογράμμισε την ιερότητα του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και σημείωσε ότι για την προσέλευση των πιστών στη Θεία Κοινωνία θα ακολουθηθούν οι κατάλληλες υποδείξεις στις ενορίες κάθε μητροπολίτη για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ τους και για την προετοιμασία των ναών και των εγκαταστάσεων των ενοριών.

Επιπρόσθετα, αποφάσισε να επιτραπεί η τέλεση όλων των Ιερών Μυστηρίων, πάντα κατ’ εφαρμογή των οδηγιών των τοπικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μετά το πέρας της συνεδρίασης, «ως ποιμένες του λαού του Θεού, έχουμε χρέος και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης για την ασφαλή επαναλειτουργία των ναών και ταυτόχρονα για την πνευματική και σωματική υγεία των πιστών. Θεωρούμε, είπε, ότι ο καλύτερος τρόπος για την επαναλειτουργία των ναών μας είναι αυτός που σέβεται τις αποφάσεις και τις εντολές των αρμόδιων αρχών».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης