Την τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ κατονόμασε ως υπεύθυνη για την βομβιστική επίθεση σήμερα στην Μαγιόρκα, που στοίχησε τη ζωή σε δύο πολιτοφύλακες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Hose Louis Zapatero.

«Ο Carlos Saenz de Tejada Garcia και ο Diego Salva Lesaun σκοτώθηκαν σήμερα από την ΕΤΑ. Καταδικάζω αυτή την αθλιότητα με πολύ πόνο και οργή, αλλά επίσης με μεγάλη αποφασιστικότητα. Οι δολοφόνοι των δύο πολιτοφυλάκων δεν θα γλιτώσουν, θα συλληφθούν, θα καταδικαστούν και θα περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Zapatero.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες μετά την αιματηρή έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα έξω από ένα στρατόπεδο της πολιτοφυλακής στη Μαγιόρκα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο πολιτοφύλακες και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι, μια δεύτερη βόμβα εξουδετερώθηκε.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής: «Μία δεύτερη βόμβα -βεντούζα, που είχε τοποθετηθεί σε υπηρεσιακό όχημα, βρέθηκε σε άλλον στρατώνα από εκείνον που επλήγη από το πρώτο τρομοκρατικό πλήγμα. Αμέσως μετά εξουδετερώθηκε».

Στο μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε ξανά το ισπανικό αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες νήσους, έπειτα από το προσωρινό κλείσιμό του το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές πήραν την απόφαση να κλείσουν κάθε πρόσβαση προς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού για να “αποτραπεί η διαφυγή των τρομοκρατών”.

Έτσι το αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το τρίτο μεγαλύτερο της Ισπανίας, έκλεισε για κάποιες ώρες για να αποτραπεί η διαφυγή των δραστών, ενώ τα αεροπλάνα που επρόκειτο να φθάσουν, προσγειώθηκαν τελικά σε άλλα αεροδρόμια, υπό την διακριτική ευχέρεια των πιλότων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Εξαιτίας της επίθεσης που σημειώθηκε το μεσημέρι στην κοινότητα Κάλβια, οι δυνάμεις ασφαλείας ανέλαβαν την επιχείρηση “Jaula” που προβλέπει τον αποκλεισμό του νησιού της Μαγιόρκα για να αποτραπεί η διαφυγή των τρομοκρατών (…) Στο αεροδρόμιο (της Μαγιόρκα) δεν θα υπάρχει καμία απολύτως λειτουργία για λόγους ασφαλείας μετά από εντολή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, που δεν διευκρίνισε για πόσο χρόνο θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο αυτό”.

Να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για ενδεχόμενη απαγόρευση αφίξεων στο νησί, όπου τον Αύγουστο αναμένονται χιλιάδες τουρίστες.

Ωστόσο, τα λιμάνια της νήσου, πύλες εισόδου κι εξόδου για χιλιάδες παραθεριστές, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, ύστερα από ανακοίνωση των αερολιμενικών αρχών των Βαλεαρίδων.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο.
 
Η σημερινή έκρηξη έρχεται μία μόλις ημέρα ύστερα από αντίστοιχη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Burgos, στην οποία τραυματίστηκαν περίπου 50 άνθρωποι.

Για εκείνη την επίθεση, η αστυνομία είπε ότι υπεύθυνη είναι η εξτρεμιστική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ETA.

(Πρώτη καταχώρηση: 30 Ιουλίου 2009, 15:48)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης