Τα 93α γενέθλια της Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν, της μοναδικής γυναίκας που συνέβαλε στην αποκάλυψη της δομής του DNA, τιμά σήμερα η Google με ένα μοναδικό doodle.

H Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν γεννήθηκε το 1920 και πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία μόλις 37 ετών, το 1957.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρετανίδα βιοφυσικός, υπήρξε η μοναδική γυναίκα στην αποκάλυψη της δομής του DNA. Οι τρεις άνδρες με τους οποίους έπρεπε να συνδιαλέγεται κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της δομής του μορίου της δεν έδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό σε εκείνη.

Το 1951 η Φράνκλιν έθεσε τις βάσεις για τη λύση του «μυστηρίου» του DNA. Κατάφερε να κάνει τη διάκριση μεταξύ δύο μορφών DNA: της παρακρυσταλλικής Β μορφής και της κρυσταλλικής Α μορφής.

Οι εικόνες περίθλασης ακτίνων Χ της Φράνκλιν που επιβεβαιώσαν την ελικοειδή δομή του DNA αποδόθηκαν στον Γουότσον χωρίς την έγκριση ή τη γνώση της. Αν και η δική της ερμηνεία των δεδομένων παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του DNA, η επιστημονική συνεισφορά της Φράνκλιν στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA συχνά παραβλέπεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέκδοτα σχέδια των εγγράφων της (γραμμένα ακριβώς όταν σκόπευε να φύγει από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου) δείχνουν ότι είχε προσδιορίσει την συνολική Β-μορφή της έλικας του DNA και τη θέση των φωσφορικών ομάδων στο εξωτερικό της δομής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης