Γλυτώνει τη δίκη λόγω προβλημάτων υγείας ο Στάνφορντ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 12:20
Γλυτώνει τη δίκη λόγω προβλημάτων υγείας ο Στάνφορντ
Η αμερικανική ομοσπονδιακή δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ο Αμερικανός χρηματιστής, Άλεν Στάνφορντ, που διώκεται για οικονομική απάτη ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμοια με εκείνης του έτερου χρηματιστή, Μπέρναντ Μέιντοφ, δεν είναι σε θέση να δικαστεί λόγω των προβλημάτων υγείας του.

«Το δικαστήριο δηλώνει ότι ο Στάνφορντ δεν μπορεί επί του παρόντος να δικαστεί λόγω της εμφανούς μειωμένης ικανότητάς του να βοηθήσει κατά τρόπο λογικό τους δικηγόρους του, ώστε να προετοιμάσουν την υπεράσπισή του» σημειώνει ο δικαστής Ντέιβιντ Χίτνερ στην απόφασή του.

«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν τροποποιεί την απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Στάνφορντ θεωρείται ύποπτος φυγής» προσθέτει εν συνεχεία ο δικαστής.

Ψυχίατροι, που είχαν καταθέσει στις αρχές του μήνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Στάνφορντ πάσχει από κρίσεις παραληρήματος που σχετίζονται με την ισχυρή εξάρτησή του από τη θεραπεία που λαμβάνει για τη μείωση του άγχους του. Επίσης, συμπέραναν ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι σε θέση να δικαστεί εξαιτίας ενός τραύματος στον εγκέφαλο που υπέστη το 2009 στη διάρκεια ενός διαπληκτισμού με έναν άλλον κρατούμενο.

Ο Στάνφορντ, που βρίσκεται πλέον στη φυλακή, προσέφερε επί τουλάχιστον μια δεκαετία ελκυστικές υπεραποδόσεις στους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Έρευνα του FBI έδειξε ότι οι υπεραποδόσεις αυτές επέτρεπαν μια οικονομική απάτη ολκής, με την επενδυτική «πυραμίδα» που είχε στήσει ο Στάνφορντ μέσω της εταιρείας του, όμοιας με του επίσης Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Μέιντοφ. Tέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Στάνφορντ συνεχίζει να δηλώνει την αθωότητά του.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 12:20