Την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) γνωστοποίησε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πολιτικός που επέμεινε στο «όχι» προς τον Ραχόι και τελικά ανατράπηκε από τους βαρόνους του κόμματος.

Ο ίδιος υπήρξε ξεκάθαρος ως προς την πολιτική του πλατφόρμα: «Θέλω ένα αυτόνομο κόμμα της αριστεράς, στο οποίο αποφασίζει η βάση» είπε και έβαλε απέναντί του όσους επιθυμούν ένα κόμμα «που επέλεξε την αποχή απέναντι στον Ραχόι και έριξε το PSOE στη μέση του πουθενά.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα σαφές, ιδίως έναντι όσων έσπευσαν να τον ρίξουν από την ηγεσία (χρησιμοποιώντας το καταστατικό), ώστε να μπορέσει τελικά ο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος να γίνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας και να αποφευχθούν οι τρίτες εκλογές στην Ισπανία σε διάστημα ενός έτους.

Τα μέλη του κόμματος που του τράβηξαν το χαλί είχαν βέβαια ένα σημαντικό επιχείρημα: αν γίνονταν τρίτες εκλογές -γύρω στα Χριστούγεννα του 2016- το PSOE θα ερχόταν τρίτο, πίσω δηλαδή και από τους Podemos. Πράγμα που έχει ήδη συμβεί, δημοσκοπικά.

Προς το παρόν υπάρχει μία ακόμα υποψηφιότητα, αυτή του Πάτσι Λόπεθ, πρώην προέδρου της Χώρας των Βάσκων και τέως προέδρου της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βλέμματα βέβαια όλων στρέφονται στην πρόεδρο της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ -εσωκομματική αντίπαλος του Σάντσεθ- η οποία δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάντσεθ επέλεξε την Ανδαλουσία για να ανακοινώσει το σχέδιό του να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης