Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσέφερε χθες Δευτέρα «την υποστήριξή του» στον ομόλογό του της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε για «να αντιμετωπιστούν (…) οι τρομοκρατικές ενέργειες», μετά την επίθεση με ελαφριά όπλα εναντίον του ελικοπτέρου του δεύτερου την Παρασκευή κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε απευθείας με τον Ντούκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την κολομβιανή προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, τα πυρά εναντίον του προεδρικού ελικοπτέρου ήταν ενέργεια μαχητών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας παράταξης ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, ή/και αποστατών των FARC, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Οι δύο ομάδες, όπως και ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, συγκρούονται για τον έλεγχο χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών κόκας, της διακίνησης ναρκωτικών και των παράνομων εξορύξεων, ιδίως χρυσού, και του λαθρεμπορίου προς τη Βενεζουέλα.

Ο ELN ή/και οι αποστάτες των άλλοτε Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας κατηγορούνται επίσης από την κυβέρνηση του Ντούκε πως βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση πριν από δέκα ημέρες στη βάση της 30ής Ταξιαρχίας του στρατού στην Κούκουτα (ανατολικά), την κυριότερη πόλη πάνω στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση αυτή είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά κάποιοι από τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη βάση στο πλαίσιο της συνεργασίας των στρατών ΗΠΑ και Κολομβίας κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Το FBI συμμετέχει στην έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την ενέργεια, που συνολικά προκάλεσε τους τραυματισμούς 36 ανθρώπων.

Ο ELN αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σύμφωνα με την κολομβιανή προεδρία, ο Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη «την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα και τον αντίκτυπό της στην περιφέρεια» και «υπογράμμισε τη σημασία που έχει να αναζητηθεί διεθνής συναίνεση για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» στη χώρα αυτή.

Κολομβία και ΗΠΑ είναι στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών για να εκδιωχθεί ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Μπογκοτά και Ουάσινγκτον τον αποκαλούν «δικτάτορα» και αναγνωρίζουν έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο.

Παρά το ότι μοιράζονται πορώδη σύνορα 2.200 χιλιομέτρων, Μπογκοτά και Καράκας δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τον Φεβρουάριο του 2019.

Η κυβέρνηση Ντούκε έχει ανακοινώσει φιλόδοξο σχέδιο για τη νομιμοποίηση κάπου 1,8 εκατ. μεταναστών από τη Βενεζουέλα που ζουν στην κολομβιανή επικράτεια.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ακόμα τη δωρεά στην Κολομβία 2,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τον COVID-19 της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson).

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επιπλέον πως υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να τηρούν «τα υψηλότερα πρότυπα λογοδοσίας» για τις ενέργειές τους.

Στα τέλη Απριλίου η Κολομβία γνώρισε έκρηξη της κοινωνικής οργής, αρχικά με έναυσμα ένα φορολογικό νομοσχέδιο που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι. Αν και οι περισσότερες κινητοποιήσεις είναι ειρηνικές, έχουν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια και οι νεκροί, κυρίως διαδηλωτές, είναι δεκάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης