Ο Ισημερινός ζητεί την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στη διπλωματική διαμάχη του με τη Βρετανία για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε πως περιμένει μια «έντονη άρνηση» από τον ΟΑΚ των απειλών, όπως τις χαρακτηρίζει, της Βρετανίας ότι θα αναγκάσει διά της βίας τον ιδρυτή του Wikileaks να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσει το θέμα της αντιπαράθεσης Ισημερινού – Βρετανίας. Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν το θέμα αυτό άπτεται των αρμοδιοτήτων του οργανισμού, ενώ ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες υποστηρίζουν τον Ισημερινό.

Η κυβέρνηση του Κίτο χορήγησε την περασμένη εβδομάδα πολιτικό άσυλο στον 41χρονο Ασάνζ, την ίδια ώρα που το Λονδίνο επιμένει πως ο Ασάνζ θα πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Την Τρίτη ο Κορέα δήλωσε πως ο Ισημερινός παραμένει ανοικτός στον διάλογο με τη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης