Με το αξίωμά της πλήρωσε τελικά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς η πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Η Παρκ Γκιουν-Χιε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με ψήφους 234 υπέρ και μόλις 56 κατά, και με μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να ζητεί -μέσω μαζικών διαδηλώσεων τις προηγούμενες εβδομάδες- την άμεση απομάκρυνσή της, το κοινοβούλιο της ασιατικής χώρας αποφάσισε να καθαιρέσει την Παρκ Γκιουν-χιε. Η Παρκ θα διατηρήσει τον τίτλο της προέδρου μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την πράξη καθαίρεσής της -διαδικασία που σύμφωνα με το BBC μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες. Οι εκτελεστικές της εξουσίες περνούν πλέον στον τωρινό πρωθυπουργό Χουάνγκ Γκιό-αν.

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η Παρκ δεχόταν τους τελευταίους μήνες έντονη κριτική από σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Σένουρι για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις επιλογές της στην εγχώρια οικονομία.

Βουλευτές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μυστική ψηφοφορία

Γεννημένη στις 2 Φεβρουαρίου 1952, η Παρκ εξελέγη 11η πρόεδρος της χώρας στις 25 Φεβρουαρίου 2013 -η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στο βορειοανατολικό τμήμα της Ασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Choi-gate

Πέτρα του σκανδάλου στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς που είχε ως αποτέλεσμα η Παρκ να χάσει τη θέση της είναι η Τσόι Σουν-σιλ, παιδική φίλη και έμπιστο πρόσωπο της προέδρου.

Οι εισαγγελείς που ανέλαβαν να διερευνήσουν το λεγόμενο… Choi-gate (Τσόιγκεϊτ) υποστήριξαν ότι η Παρκ διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο, βοηθώντας τη φίλη της στα σχέδιά της​Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, η Τσόι χρησιμοποίησε διασυνδέσεις της προέδρου για να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, μολονότι δεν κατείχε κανένα επίσημο αξίωμα.

Οι εισαγγελείς που ανέλαβαν να διερευνήσουν το λεγόμενο… Choi-gate (Τσόιγκεϊτ) υποστήριξαν ότι η Παρκ διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο, βοηθώντας τη φίλη της στα σχέδιά της. Η ίδια η πρόεδρος, πάντως, αρνήθηκε επανειλημμένα ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Βάσει δημοσκοπήσεων η δημοτικότητά της έπεσε σε αρνητικά επίπεδα-ρεκόρ στην πολιτική ιστορία της Ν. Κορέας (4%).

Διαδηλωτές ζητούν την αποπομπή της προέδρου

Κόρη του πρώην δικτάτορα Παρκ Τζονγκ-χούι (1963-1979), ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος της χώρας, είδε τους γονείς της να δολοφονούνται, ενώ η ίδια γλύτωσε από επίθεση με μαχαίρι.

Διαβάστε επίσης:
Ν. Κορέα: Σήμερα η ψηφοφορία για την αποπομπή της προέδρου Παρκ Γκέουν-χε

Tεράστιο πολιτικό σκάνδαλο συγκλονίζει τη Νότια Κορέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης