Στην Επιτροπή Ένταξης, που θα συσταθεί την Παρασκευή, θα παραπεμφθεί το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον Ο.Η.Ε., όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Νουάφ Σαλάμ (πρέσβη του Λιβάνου), διάβασε μια ανακοίνωση σχετικά με την παραπομπή του αιτήματος στην εν λόγω Επιτροπή.

Καμία από τις υπόλοιπες 14 χώρες του Συμβουλίου δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, οπότε ο Σαλάμ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ένταξης θα συνεδριάσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης (19:00 ώρα Ελλάδας), για να εξετάσει το αίτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στον Ο.Η.Ε., Ρον Πρόσορ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Παλαιστίνη «δεν θα γίνει το 194ο κράτος» του Οργανισμού και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Η ειρήνη, εξ ορισμού, είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών (…) Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, βάζοντάς τα όλα στο τραπέζι» είπε ο Ισραηλινός διπλωμάτης. Οι Η.Π.Α. έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην εγκριθεί το αίτημα.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Ριάντ Μανσούρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αναλάβει τις ευθύνες του» και υποστήριξε ότι το παλαιστινιακό αίτημα προχωρά.

Μέχρι στιγμής, έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εγκρίνουν το παλαιστινιακό αίτημα: η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, ο Λίβανος και η Νότια Αφρική. Η Κολομβία θα απέχει, ενώ οι υπόλοιπες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νιγηρία, Γκαμπόν, Βοσνία και Πορτογαλία) δεν έχουν αποφασίσει ή δεν έχουν αποκαλύψει τι στάση θα κρατήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης