Η σουηδική Ακαδημία θα αποκαλύψει την Πέμπτη το όνομα του συγγραφέα που θα βραβευθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μπομπ Ντίλαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

«Η σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να ανακοινώσει το όνομα του βραβευθέντα με Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε στην ιστοσελίδα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός Ντίλαν, ήταν ο πρώτος μουσικός ο οποίος έλαβε το βραβείο αυτό, αλλά χρειάστηκε και πολλές εβδομάδες προτού σχολιάσει το γεγονός, για να σνομπάρει στη συνέχεια την τελετή απονομής των βραβείων.

Φέτος οι σουηδικοί λογοτεχνικοί κύκλοι στοιχηματίζουν για έναν πιο συναινετικό υποψήφιο.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει εντυπωσιασμός» φέτος, λέει ο Κλέμενς Πόλινγκερ, κριτικός της εφημερίδας Svenska Dagbladet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι προβλέψεις παραμένουν πάντα ένα στοίχημα.

Τα ονόματα των Ντον ΝτεΛίλο (Ηνωμένες Πολιτείες) και της Μάργκαρετ Άτγουντ (Καναδάς), του Άδωνι (Γαλλία/Λίβανος/Συρία), του Χαρούκι Μουρακάμι (Ιαπωνία) και του Νγκούγκι γουά Θιόνγκο (Κένυα) επανέρχονται συχνά.

Μπορούν να προστεθούν επίσης οι Γιαν Λιάνκε (Κίνα), Άμος Οζ και Ντέιβιντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Κλαούντιο Μάγκρις (Ιταλία), Ισμαήλ Κανταρέ (Αλβανία) και Μισέλ Ουελμπέκ (Γαλλία), αλλά ο δαφνοστεφής συγγραφέας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ένας εντελώς άγνωστος.

Φέτος κάθε βραβείο Νόμπελ θα συνοδεύεται από εννέα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 937.000 ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης