Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει μεθαύριο Πέμπτη την πρώτη του συνεδρίαση για την πανδημία του κορωνοϊού, έπειτα από εβδομάδες ζυμώσεων και παζαριών, ειδικά ανάμεσα στα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του, ανέφεραν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το στάδιο, η τροπή που μπορεί να πάρει αυτή η συζήτηση παραμένει άδηλη: θα εξελιχθεί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή αντιθέτως θα έχει αποτέλεσμα μια έκκληση στην ενότητα και τη συνεργασία, κατ’ εικόνα της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρά την απόπειρα της Ρωσίας να εμποδίσει την έγκρισή της;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για καιρό, η Ουάσινγκτον αξίωνε σε οποιαδήποτε συζήτηση και σε οποιοδήποτε έγγραφο που θα εγκρινόταν από το ΣΑ να υπογραμμιστεί η κινεζική προέλευση της πανδημίας, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο. Ως χθες, αντίσταση στο να γίνει η συνεδρίαση πρόβαλαν κυρίως η Μόσχα και το Πεκίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να συζητήσει για την πανδημία μόνο όσον αφορά εμπόλεμες χώρες -και όχι γενικά- κατά τις ίδιες πηγές.

«Επείγουσα διεθνής δράση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Γαλλία έμοιαζε επίσης να διστάζει, καθώς προσπαθεί από την περασμένη εβδομάδα να οργανώσει βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των πέντε χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ώστε να γίνει προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσά τους και θα προτιμούσε αυτή να διεξαχθεί πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ στο σύνολό του.

Οι χώρες που ζήτησαν, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας, να γίνει η μεθαυριανή πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ για την πανδημία είναι η Νιγηρία, η Εσθονία, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Βέλγιο, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Τυνησία και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Η Νότια Αφρική, το δέκατο κράτος-μη μόνιμο μέλος, δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία, κρίνοντας πως το όργανο αυτό του ΟΗΕ, καθ’ ύλην αρμόδιο για θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, δεν χρειάζεται να καταπιαστεί με αυτή την κατεξοχήν υγειονομική και οικονομική κρίση ακόμη.

Για τα εννιά κράτη-μη μόνιμα μέλη, είναι «αληθινά ανεύθυνο να παρεμβάλλονται προσκόμματα» στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να «παραλύει» από το ξέσπασμα της κρίσης, επισήμανε διπλωμάτης μιας από τις χώρες που υπέβαλαν το αίτημα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Τα κράτη-μόνιμα μέλη «ρεζιλεύονται» με αυτόν τον τρόπο επί εβδομάδες, πρόσθεσε.

Την 30ή Μαρτίου, επιδιώκοντας την άρση του αδιεξόδου, η Τυνησία υπέβαλε στους 14 εταίρους της σχέδιο απόφασης, που πολύ γρήγορα ενστερνίστηκαν τα εννέα υπόλοιπα κράτη-μη μόνιμα μέλη.

Η αρχική εκδοχή του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζητούσε «επείγουσα διεθνή δράση για να περιοριστεί ο αντίκτυπος» της πανδημίας. Καλούσε επίσης να κηρυχθεί «παγκόσμια ανθρωπιστική εκεχειρία» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, απηχώντας την έκκληση που απηύθυνε την 23η Μαρτίου ο Αντόνιο Γκουτιέρες στις εμπόλεμες χώρες.

Παράλληλα, η Γαλλία επιδιώκει εδώ και περίπου δέκα ημέρες να εξασφαλίσει την έγκριση των υπολοίπων τεσσάρων μονίμων μελών στο δικό της σχέδιο απόφασης, πριν να το διανείμει στα υπόλοιπα. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδειχθεί άκαρπη ως τώρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης