Η Συντακτική Συνέλευση της Τυνησίας (ANC), όπου οι Ισλαμιστές του Ενχάντα έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε το Σάββατο τα πρώτα άρθρα του μελλοντικού Συντάγματος, εγγυώμενη την ελευθερία της συνείδησης και απορρίπτοντας το Ισλάμ ως πηγή του δικαίου.

Το πολιτικό κόμμα Ενχάντα είχε ταχθεί από την άνοιξη του 2012 πίσω από τη διατύπωση του άρθρου 1, που είχε εγγραφεί ήδη στο Σύνταγμα του 1959, απορρίπτοντας έτσι την εισαγωγή της Σαρία στον θεμελιώδη νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τυνησία είναι ένα κράτος ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του, τα αραβικά η γλώσσα του και η Δημοκρατία το πολίτευμά του. Δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί αυτό το άρθρο», επισημαίνεται.

Δύο τροποποιήσεις, η μία που πρότεινε το Ισλάμ και η άλλη το Κοράνι και τη σούνα (το σύνολο των λόγων του προφήτη, των πράξεών του και των κρίσεών του) ως «κύρια πηγή της νομοθεσίας» απορρίφθηκαν, ενώ επικυρώθηκε το άρθρο 2 που προβλέπει ένα «κράτος με κοσμικό χαρακτήρα, βασισμένο στην ιδιότητα του πολίτη, στη βούληση του λαού και στην πρωτοκαθεδρία του νόμου».

H ANC, που ενέκρινε κατά τη διάρκεια της ημέρας οκτώ άρθρα, καθιερώνει επίσης το κράτος ως «εγγυητή της ελευθερίας της συνείδησης» παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων εκλεγμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 146 άρθρα και περίπου 250 τροπολογίες αναμένεται να μελετηθούν, προκειμένου να επιτραπεί η υιοθέτηση του καταστατικού χάρτη της χώρας πριν από τις 14 Ιανουαρίου, τρίτη επέτειο της επανάστασης που σημάδεψε την έναρξη της αραβικής Άνοιξης και οδήγησε στην πτώση του Μπεν Άλι από την εξουσία.

Εκλεγμένη τον Οκτώβριο του 2011, η Συντακτική Συνέλευση αναμενόταν να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα σ’ έναν χρόνο, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας ενός δηλητηριώδους πολιτικού κλίματος, της αλματώδους ανάπτυξης των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και των κοινωνικών εντάσεων. Οι εργασίες της υπονομεύθηκαν επίσης από τη συστηματική απουσία των εκλεγμένων, τα διαδικαστικά λάθη και την αποχή της αντιπολίτευσης για πολλούς μήνες μετά τη δολοφονία επιφανούς πολιτικού στελέχους της.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης