του Κώστα Μπετινάκη

Σε ναυάγιο οδηγούνται οι συνομιλίες για την περιβόητη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία, καθώς έντονες είναι πλέον οι αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών) από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία ζητεί να τερματισθούν οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία»Μετά τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ήρθε η ευθεία βολή από τον Γάλλο υπουργό Εμπορίου Ματίας Φεκλ: «Οι τωρινές συνομιλίες που συνεχίζονται για την ΤΤΙΡ θα πρέπει να σταματήσουν και να αρχίσουν νέες, σε άλλη βάση» δήλωσε ο Φεκλ στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει πλέον γαλλική πολιτική υποστήριξη γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις και η Γαλλία ζητεί να τερματισθούν» τόνισε ο υπουργός Εμπορίου στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. «Θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες, σε καινούργια βάση» πρόσθεσε.

Για τον Γάλλο υπουργό, ένας από τους λόγους για τους οποίους αντιδρά η Γαλλία είναι «η στάση που έχουν τηρήσει οι ΗΠΑ». «Οι Αμερικανοί -χωρίς να δίνουν ανταλλάγματα- έχουν ολοένα και νέες απαιτήσεις» είχε αναφέρει ο Φεκλ, επισημαίνοντας ότι θα τεθεί το ζήτημα του τερματισμού των διαπραγματεύσεων στην επόμενη σύνοδο της TAFTA (Διατλαντική Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου) τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος υπουργός Ματίας Φεκλ

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε πει πως «δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας ΗΠΑ-Ε.Ε. για την ΤΤΙΡ, επειδή οι διαπραγματεύσεις βαδίζουν εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας, αν δεν σεβαστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι «δεν βλέπει κάποιον λόγο να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP, παρά το Brexit».

Oι δηλώσεις, ωστόσο, του Γάλλου υπουργού Εμπορίου (σ.σ.: που έγιναν δύο ημέρες αφότου ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «αποτύχει πλήρως») σημαίνουν ότι δύο σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Ε.Ε. αντιδρούν ακόμη και στην άποψη της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις του Γκάμπριελ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε για το θέμα της TTIP ότι «η μπίλια γυρίζει ακόμη».

H Ουάσινγκτον, πάντως, επιμένει ότι η συμφωνία για την ΤΤΙΡ θα πρέπει να υπογραφεί πριν από το τέλος του 2016 -κάτι που συναντά πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Και αυτό επειδή οι επικριτές της συμφωνίας πιστεύουν πως από αυτή θα ευνοηθούν μόνον οι πολυεθνικές που θα έχουν την πρωτοκαθεδρία σε δικαιώματα ακόμη και απέναντι των κυρίαρχων κρατών.

ΤΤΙΡ και Brexit

Η διαφαινόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για την ΤΤΙΡ δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, επειδή ακολουθεί την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε.

Οι «άκρως απόρρητοι» όροι με τους οποίους διεξαγόταν ο τρίτος γύρος των 14ων διαβουλεύσεων για τη Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ ήταν ένας από τους λόγους που είχαν επικαλεσθεί οι υπέρμαχοι του Brexit. Ιδιαίτερα το κεφάλαιο 27 της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας που έδινε αυξημένες εξουσίες στις πολυεθνικές εταιρείες…

Αλλά ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών φαίνεται να αποτελεί η πίεση των ΗΠΑ να υπογράψουν τη συμφωνία TTIP –τη νεοφιλελεύθερη εταιρική σχέση διατλαντικού εμπορίου και επενδύσεων- ώστε να υποκύψουν στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μετατοπίζει τη συντεχνιακή ρυθμιστική πολιτική σε πολυεθνικά εταιρικά χέρια, μακριά από τη δικαιοδοσία των κυβερνήσεων: με επιβλαβείς συνέπειες για την περιβαλλοντική πολιτική και για τη δημόσια υγεία, στον τομέα των τροφίμων.

Και αυτό γιατί η εφαρμογή των κανόνων που περιέχει θα επιτρέπει στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες να αποφεύγουν την τήρηση των θεσπισμένων ευρωπαϊκών οικολογικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Και θα επιτρέπει σε νεοσύστατα ιδιότυπα «δικαστήρια» να καλούνται να επιλύσουν τις διαφορές που θα προκύπτουν.

Έτσι, οι κλυδωνισμοί που έχει προκαλέσει το Brexit έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ, ενώ η αντίθεση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί γενικότερη απειλή στη συνοχή της Ε.Ε.

Πάντως, η «Πράσινη» βουλευτής της Βρετανίας Κάρολιν Λούκας προειδοποίησε πως εγκαταλείποντας την Ε.Ε. το Λονδίνο δεν γλυτώνει από τα «δίχτυα» της ΤΤΙΡ, καθώς οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που υπερασπίζονταν περισσότερο τους ως τώρα συμφωνηθέντες όρους της επαχθούς -για πολλούς άλλους Ευρωπαίους- συμφωνίας. «Και όντως είναι απεχθής συμφωνία» είχε τονίσει.

Η Λούκας πιστεύει, δε, πως η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση θα προσχωρήσει σε οποιαδήποτε διατλαντική συμφωνία υπογράψουν Ε.Ε. και ΗΠΑ. Αλλά υπάρχει ακόμη ελπίδα, συνέχισε, μιας και υπάρχει το ενδεχόμενο οι Εργατικοί του Κόρμπιν να συνεργαστούν με τους υπέρμαχους συντηρητικούς του Brexit…

Με πληροφορίες από «The Independent», RT.com, ΒΒC


Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης