Τις 350 αγγίζουν οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 14:18
Τις 350 αγγίζουν οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς
Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν οι υποθέσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων από μέλη του κλήρου στην Ολλανδία. Μέχρι σήμερα, 350 άτομα έχουν καταγγείλει ότι έπεσαν θύματα κατά τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, όπως ανακοίνωσε η Καθολική Εκκλησία της Ολλανδίας.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πρόκειται για 350 καταγγελίες», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής Καθολικής Εκκλησίας. «Οι περισσότερες προέρχονται από οικότροφους σε όλη την επικράτεια της χώρας».

Οι καταγγελίες αυτές συγκεντρώθηκαν από την επισκοπική συμβουλευτική επιτροπή «Βοήθεια και Δίκαιο», που δημιουργήθηκε το 1995 από την ολλανδική Καθολική Εκκλησία, προκειμένου να βοηθήσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.

Ωστόσο, καμία από τις καταγγελίες αυτές δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας, καθώς τα παραπτώματα έχουν παραγραφεί. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας, «όταν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση που επισύρει ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών, η περίοδος παραγραφής είναι τα 20 χρόνια».

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στο κύμα αποκαλύψεων που ξέσπασε από τα τέλη Ιανουαρίου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε καθολικά ιδρύματα της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010, 14:18