Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε χθες ότι η εικόνα των ΗΠΑ προς το εξωτερικό πιθανώς δεχτεί μεγάλο πλήγμα εάν ο επόμενος γύρος των συνομιλιών σχετικά με τον προϋπολογισμό σε λίγους μήνες οδηγήσει για μία ακόμη φορά σε κατάρρευση.

Ο Κέρι δήλωσε ότι η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, που διήρκησε 16 ημέρες, είχε εγείρει ερωτήματα μεταξύ των βασικών συμμάχων της σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον μπορεί να αναλάβει το ρόλο του «ηγέτη» – αν θα μπορεί να έχει συνομιλίες με το Ιράν, εάν θα γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή ή θα ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ασίας και Ειρηνικού. «Αυτό που κάνουμε στην Ουάσινγκτον σημαίνει πολλά για αυτούς και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί μιας τέτοιου είδους κατάσταση», είπε ο Κέρι. «Το γεγονός είναι ότι η διακοπή λειτουργίας δημιούργησε προσωρινές αλλά πραγματικές συνέπειες στην ικανότητά μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και να επιδιώξουμε τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η πολιτική στιγμή ήταν πολλά περισσότερα από ότι απλά ένας συμβολισμός, πολλά περισσότερα από έναν «εντός έδρας» αγώνα. Έχει μεγάλη σημασία για τη δύναμη και το παράδειγμα που δείχνουμε προς τα έξω. Παρά το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο έχει προσωρινώς κλείσει, έρχεται μία ακόμη ημερομηνία και η προηγούμενη εμπειρία θα πρέπει να αποτελέσει αυστηρή προειδοποίηση για όλους. Μην αυταπατάστε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Αμερική δεν προέρχεται από κάποιον ανερχόμενο αντίπαλο. Προέρχεται από τη ζημιά που είμαστε ικανοί να προκαλέσουμε από τη δική μας δυσλειτουργία και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε ένα κόσμο ο οποίος θα βλέπει μια συγκρατημένη ή περιορισμένη αμερικανική ηγεσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν η πολιτική μας σταματήσει στο χείλος του γκρεμού, αλλά εάν η πολιτική μας μας σταματήσει από το παρέχουμε στον κόσμο την ηγεσία που χρειάζεται», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης