Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Η Giorgia Meloni εμπνέεται από τον Ronald Reagan για να αλλάξει το πρόσωπο της Ιταλίας μετά από την καταστροφή των Πέντε Αστέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρίγκαν το μοντέλο για την ιταλική Δεξιά. Ο πρώην Αμερικανός Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είναι η μούσα που εμπνέει την  Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδας των Ιταλών συντηρητικών «Fratelli d’Italia» που η τελευταία δημοσκόπηση της SWG πριν από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής της δίνει 27%. Ένα τεράστιο ποσοστό σε σύγκριση με το 8,6% που πήρε  το MSI του Giorgio Almirante το 1972 και το 13,4% που πήρε η Εθνική Συμμαχία του Gianfranco Fini το 1994.

Το 27% της Meloni, εάν επιβεβαιωθεί από τις δημοσκοπήσεις, θα ήταν ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την ιταλική πολιτική, που ήταν περιορισμένη ​​από τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης  των Πέντε Αστέρων με δημαγωγικά μέτρα που δεν βοήθησαν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και έπαιξαν και αρνητικό ρόλο σε σημαντικά έργα όπως η εξερεύνηση για φυσικό αέριο στην Αδριατική Θάλασσα. Θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, μια θέση που δεν προτάθηκε ποτέ ούτε από τη φεμινιστική Αριστερά που πάλεψε τόσο πολύ για τις ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών στη Βουλή.

Όμως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ένα νέο γεγονός: σε συγκεντρώσεις σε πλατείες που έκανε η Μελόνι σημαδεύτηκαν από την εισβολή διαδηλωτών, στην Καζέρτα, τη Μπολόνια, τη Ματέρα, ανταγωνιστών, που κατάφεραν να φτάσουν πολύ κοντά στην πρόεδρο των συντηρητικών Ιταλών, σαν να έψαχναν σχεδόν για ένα ατύχημα. Για το λόγο αυτό, η Μελόνι ζήτησε ευθέως από την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε μεγαλύτερη προστασία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα επεισόδια που στη συνέχεια θα τα εργαλειοποιούσαν οι εφημερίδες και οι  πολιτικοί αντίπαλοι. «Θα φτύσει αίμα η Δεξιά», είπε ο Κυβερνήτης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, αποσπώντας πολλές επικρίσεις για λέξεις που υποδαυλίζουν το μίσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι φωνές που θέλουν έναν υπόγειο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και της Τζόρτζια Μελόνι ενισχύονται: ο Ιταλός πρωθυπουργός βραβεύτηκε στη Νέα Υόρκη με το «World Statesman Award».

«Ο κόσμος χρειάζεται θάρρος, διαύγεια, αγάπη και ελπίδα», είπε ο πρώην νούμερο ένα της ΕΚΤ, αλλά εκτός από τα λόγια της περίστασης, υπάρχει και ένα ακριβές γεγονός: οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Ντράγκι εγγυητή της Ιταλίας και η Μελόνι έχει καταλάβει καλά ότι χωρίς ισχυρή διεθνή εξουσία, ακόμη και μια κυβέρνηση με μεγάλους αριθμούς θα δυσκολευόταν να προχωρήσει.

Για το λόγο αυτό στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία όχι σε γενικές υποσχέσεις για μείωση των φόρων (όπως έκανε ο Σαλβίνι και η Λέγκα) ή για παροχή άλλων δωρεάν μπόνους και υπηρεσίες (όπως έκανε ο Κόντε και το Κίνημα Πέντε Αστέρων), αλλά κυρίως στη μη θέληση να δημιουργήσει νέο χρέος και να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί και ότι χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να αποτραπεί η βύθιση της Ιταλίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης