Η ένωση PEC (Press Emblem Campaign), μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των δημοσιογράφων που έχει την έδρα της στη Γενεύη, υπολογίζει σε 141 τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2012 σε 29 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 31% αυξημένος σε σχέση με το 2011, όταν είχαν σκοτωθεί 106 δημοσιογράφοι, αναφέρει η ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 37 δημοσιογράφοι, από τους οποίους 13 εργάζονταν για ξένα μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν στη Συρία.

Εξάλλου 4 δημοσιογράφοι φέρονται αγνοούμενοι ή θεωρούνται αιχμάλωτοι. Πρόκειται για τους Άνχαρ Κόσνεβα (Ουκρανία), Μπασάρ Φάχμι (Ιορδανία), Όστιν Τάις (ΗΠΑ) και Τζέιμς Φόλεϊ (ΗΠΑ).

Η κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης πολύ στη Σομαλία, όπου σκοτώθηκαν 19 δημοσιογράφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πακιστάν κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που είναι πιο επικίνδυνες για τον Τύπο, καθώς στη χώρα αυτή σκοτώθηκαν 12 δημοσιογράφοι.

Η Λατινική Αμερική κατέχει τις 3 επόμενες θέσεις στον κατάλογο, με το Μεξικό (11 νεκροί), τη Βραζιλία (11 νεκροί) και την Ονδούρα (6 νεκροί).

Από τον Ιανουάριο του 2008, ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί ανέρχεται σε 571, δηλαδή ο ετήσιος μέσος όρος είναι 114 ή 2 νεκροί δημοσιογράφοι την εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια άλλη οργάνωση, την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 67 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την περυσινή χρονιά. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), που έχει την έδρα του στη Βιέννη, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια του 2012 σκοτώθηκαν 119 δημοσιογράφοι.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης