Το 42% των Γερμανών πολιτών θεωρεί ότι ο πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία ως υποψήφιος καγκελάριος από την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Infratest, το 52% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο Ζέεχοφερ θα ήταν ιδανικότερος υποψήφιος από τη Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι εάν έβαζε υποψηφιότητα η -επίσης χριστιανοδημοκράτης- υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος θα ήταν μηδαμινές. Μόνο το 17% απάντησε ότι θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί από τη Μέρκελ, ενώ το 75% απάντησε αρνητικά.

Ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ράλφ Στέγκνερ σχολίασε στην κυριακάτικη εφημερίδα πως η εμφύλια διαμάχη μεταξύ CDU και CSU για το προσφυγικό καθιστά αδιανόητο έναν κοινό προεκλογικό τους αγώνα με ουσιαστικό περιεχόμενο, προσθέτοντας πως «φυσικά η υποψηφιότητα Ζέεχοφερ και η επέκταση του βαυαρικού CSU σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα ήταν η λογική συνέπεια».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων στη Μπούντεσταγκ, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ, βλέπει στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης μια ένδειξη του αυξανόμενου λαϊκισμού. «H λαχτάρα για απλές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα οδηγεί τους πολίτες στην αγκαλιά των δημαγωγών και των λαϊκιστών» δήλωσε στη Welt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πέτερ Τάουμπερ δήλωσε κατευναστικά στην εφημερίδα ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις. ΤΟ CSU πάει ίσως λίγο παραπέρα από μας, αλλά βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Διχογνωμία υπάρχει σε δύο σημεία: στο ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες και στο θέμα της διατήρησης της διπλής υπηκοότητας από νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία και έχουν ενσωματωθεί καλά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης