Πάνω από τους μισούς Γάλλους πολίτες και συγκεκριμένα το ποσοστό του 52% επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης που θα διάκειται «ευνοϊκά» απέναντι στην κυβέρνησή του στις βουλευτικές εκλογές. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα καταδεικνύει μια δημοσκόπηση της Elabe, η οποία μεταδόθηκε την Τετάρτη (10/5).

Την ίδια, όμως, στιγμή το 47% δηλώνει πως θα προτιμούσε η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών να «αντιτίθεται» στον νέο επικεφαλής του γαλλικού κράτους μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι μόλις το 1% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν σχετικά δεν εξέφρασε άποψη σε αυτό το ερώτημα, όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου BFMTV.

Οι Γάλλοι οι οποίοι ερωτήθηκαν εμφανίστηκαν επίσης διχασμένοι για το τι περιμένουν από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ.

Το 50% θα ήθελε να «ενώσει τους Γάλλους», να φέρει «κοινωνική ειρήνη» και να «αναβάλει για αργότερα ορισμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν υπάρχει συναίνεση», ενώ αντιθέτως το 48% περιμένει ότι «θα προχωρήσει σε εις βάθος μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν αυτό διχάσει τους Γάλλους», προκαλώντας σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω έρευνα σημειώνεται πως διεξήχθη μέσω διαδικτύου την 9η και 10η Μαΐου σε δείγμα 1.000 προσώπων ηλικίας 18 ετών και μεγαλύτερης που επελέγησαν με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης