Τον Μάιο του 2014, οι Ευρωπαίοι πολίτες, εξέλεξαν τους 751 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο γράφημα μπορείτε να ανακαλύψετε, πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιος είναι ο ρόλος των μελών του.

Το ΕΚ είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο, ευρωπαϊκό όργανο και μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές συνελεύσεις στον κόσμο. Οι 751 ευρωβουλευτές του, που εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια, εκπροσωπούν 500 εκατομμύρια πολίτες, από 28 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικές ομάδες

Οι πολιτικές ομάδες αποτελούνται από ευρωβουλευτές από διαφορετικά κράτη μέλη, που έχουν όμως κοινό πολιτικό προσανατολισμό. Σήμερα υπάρχουν οκτώ πολιτικές ομάδες στο ΕΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του ΕΚ, καθώς αποτελούν κλειδί για τη δημιουργία πλειοψηφίας στα νομοθετικά ζητήματα, στον προϋπολογισμό και σε άλλα ζητήματα. Επίσης, καθορίζουν την ατζέντα του ΕΚ και έχουν αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του προέδρου του ΕΚ .

Επιτροπές

Στο ΕΚ, υπάρχουν 20 επιτροπές, 2 υποεπιτροπές (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ασφάλειας και Άμυνας) και μία ειδική επιτροπή. Η ειδική επιτροπή είναι προσωρινή και εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης