Το Αφγανιστάν επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, 13:41
Το Αφγανιστάν επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Οι αρχές του Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη δυτική επαρχία Χεράτ και κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια περιοχή που συνορεύει με το Ιράν, χώρα στην οποία τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 61 σε αριθμό.

Εξάλλου το Ιράν έχει καταγράψει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από τον Covid-19 εκτός Κίνας.

«Καλώ τους πολίτες να μένουν σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φεροζουντίν Φερόζ αναφερόμενος στη Χεράτ, που αποτελεί πύλη προς το Ιράν.

Τρία ύποπτα κρούσματα στην επαρχία αυτή του Αφγανιστάν αφορούν ανθρώπους που μόλις είχαν επιστρέψει από το Ιράν, επισήμανε χθες Κυριακή ο δρ Σαγέντ Αταουλάχ Σεγεντζάι, στέλεχος του Υπουργείου Υγείας.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά έναν 35χρονο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την πόλη Κομ του Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, και πλέον έχει τεθεί σε καραντίνα, επισήμανε ο Φερόζ.

Εξάλλου το Αφγανιστάν ανέστειλε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όλες τις χερσαίες και από αέρος μετακινήσεις από και προς το Ιράν.

«Αυτό που μας ανησυχεί για τον κορωνοϊό στο Αφγανιστάν είναι ότι οι πολίτες μας, εξαιτίας της ασθενούς οικονομίας, ήδη πάσχουν από διάφορες ασθένειες και έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Ιράν και συχνά διασχίζουν τα σύνορα με αυτοκίνητα ή λεωφορεία για να δουν την οικογένειά τους ή σε αναζήτηση εργασίας.

Σήμερα ο οδηγός ταξί Αζίζ Άχμαντ δήλωσε στο Reuters ότι είδε περισσότερα από 100 αυτοκίνητα με επιβάτες στην ιρανική πλευρά των συνόρων, όμως οι αρχές δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο αφγανικό έδαφος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, 13:51