Το αγόρι που νίκησε τον Έμπολα χορεύοντας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 12:38
Το αγόρι που νίκησε τον Έμπολα χορεύοντας
Στον ειδικό χώρο με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Έμπολα στο θεραπευτικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Φόγια της Λιβερίας, οι 2 στους 3 ασθενείς δεν θα καταφέρουν τελικά να νικήσουν τον θανατηφόρο ιό.

Κάποιοι ασθενείς κάθονται σε ξύλινα παγκάκια και πλαστικές καρέκλες. Ένα τρανζίστορ παίζει δυνατά Azonto, μουσική από την γειτονική Γκάνα. Οι άνθρωποι είναι αδύναμοι και αποκαμωμένοι, ξαπλωμένοι οι περισσότεροι στα κρεβάτια τους ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα δίνει μεγάλη μάχη με τον Έμπολα, κόντρα στις πιθανότητες.

Εκτός από έναν ασθενή: Ο Μαμαντί, ένα εντεκάχρονο αγόρι, χορεύει στους ρυθμούς Azonto, κάνοντας τους άλλους ασθενείς να χαμογελούν μετά από πολύ καιρό. Κάνει άλματα, γονατίζει, κουνάει τα χέρια του και λικνίζεται με μεγάλη επιδεξιότητα. Δεν σταματά, δεν κουράζεται ποτέ.

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά ο Μαμαντί είναι ένας ακόμη ασθενής Έμπολα. «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» αναφέρει η Δρ. Ρομπέρτα Πετρούτσι από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως να είχε γίνει κάποιο λάθος». Οι εξετάσεις του Μαμαντί ξαναστάλθηκαν στα εργαστήρια ενώ του χορηγήθηκαν πολυβιταμίνες, παρακεταμόλη, αντιβιοτικά και ανθελονοσιακά χάπια καθώς το μικρό αγόρι ήταν θετικό και στην ελονοσία.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 12:41