Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, έχει προκληθεί κυρίως, από τις καλές σχέσεις της Ντόχα με τον αντίπαλο του οίκου Σαούντ, το Ιράν. Στο επίκεντρο της διαμάχης, βρίσκεται το τηλεοπτικό κανάλι διεθνούς εμβέλειας «Al Jazeera Media Network».


Το Al Jazeera (AJA), το πρώτο κρατικό αλλά παναραβικής εμβέλειας (και όχι μόνον) ειδησεογραφικό κανάλι, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα για τις κυβερνήσεις αλλά και τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής
Το Al Jazeera (AJA), το πρώτο κρατικό αλλά παναραβικής εμβέλειας (και όχι μόνον) ειδησεογραφικό κανάλι, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα για τις κυβερνήσεις αλλά και τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίκτυο, με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ, προβάλλει στον αραβικό κόσμο εντελώς διαφορετικό ύφος ειδήσεων, ανήκουστο για την περιοχή πριν κάνει την εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες.

«Η κάλυψη από το Al Jazeera της “Αραβικής Άνοιξης” του 2011, (γράφει άρθρο του “atlanticcouncil.org”) δημιούργησε ιστορία προβάλλοντας την επαναστατική διαδικασία για θεσμικές αλλαγές. Πράγματα πρωτάκουστα για τις αραβικές κοινωνίες ιδιαίτερα στο αφήγημα “ανθρώπινα δικαιώματα”».

Στα μάτια πολλών στον αραβικό κόσμο, το Al Jazeera αποτελεί τον «φύλακα άγγελο της δημοκρατίας» που δίνει φωνή στους άφωνους καλύπτοντας γεγονότα που θέλουν να ακούσουν οι Άραβες αλλά δεν τους τα λένε τα άλλα αραβικά κανάλια με προωθημένες ισλαμικές θέσεις, επισημαίνοντας τα κακά επακόλουθα της θρησκευτικής διαμάχης αλλά και δίνοντας το μικρόφωνο σε κάποιους που για ορισμένα αραβικά καθεστώτα θεωρούνται εξτρεμιστικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διανύοντας την έκτη εβδομάδα στην κρίση γύρω από το Κατάρ που έχει δημιουργήσει κυρίως η Σ. Αραβία με συνεργάτη την Αίγυπτο και «αντίπαλα» για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους εμιράτα του Κόλπου, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν) έχουν ως αποτέλεσμα να τρίζουν συθέμελα οι δομές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «Gulf Cooperation Council» (GCC).

Ένας από τους 13 όρους που προσπαθούν να επιβάλλουν στο Κατάρ, είναι «να κλείσει το Al Jazeera Arabic (AJA), χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρέπει να σταματήσει εκπομπές και το Al Jazeera English (AJE)Ένας από τους 13 όρους που προσπαθούν να επιβάλλουν στο Κατάρ, είναι «να κλείσει το Al Jazeera Arabic (AJA), χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρέπει να σταματήσει εκπομπές και το Al Jazeera English (AJE).

Απαίτηση που δεν αποδέχεται η διακυβέρνηση στην Ντόχα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και πολλών οργανώσεων προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η απαίτηση για το κλείσιμο του Al Jazeera «αποτελεί απαράδεκτη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και άποψης» δήλωσε ο ανώτερος επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, Zeid Ra’ad al-Hussein, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απαίτηση αυτή από τη Σ. Αραβία.

Θυμίζουμε πως το 2014 η Ντόχα είχε υποχωρήσει στις πιέσεις και είχε διακόψει τη λειτουργία του Al Jazeera Mubasher Misr (δηλαδή του Al Jazeera Live Egypt).

Η κρίση που έχει προκαλέσει η απαίτηση για το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου, έχει προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, παρά οι άλλες απαιτήσεις, όπως η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ, ή οι σχέσεις της Ντόχα με την Τεχεράνη.

Εκείνο που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, είναι πως από τη Ντόχα, δημοκράτες ακτιβιστές και πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος Καΐρου και του Ριάντ, (όπως εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής αδελφότητας) επικρίνουν τον Οίκο Σαούντ και τους πραξικοπηματίες της Αιγύπτου. Προκαλώντας φόβο μήπως προκληθεί νέα «Αραβική Άνοιξη».

Το πώς βλέπουν τα κράτη αυτά την ελευθερία του Τύπου, αντικατοπτρίζεται από τη δήλωση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Ρωσία Omar Ghobash στην Guardian: «Δεν προωθούμε την ιδέα της ελευθεροτυπίας. Ενδιαφερόμαστε για τον υπεύθυνο λόγο».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης