Ένα νέο υπερόπλο, ένας πύραυλος που θα εκτοξεύεται μέσα από τη θάλασσα αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατηγικών Συστημάτων (SSP) του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο έχει συνήθως την εντολή να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας στο ετήσιο συμπόσιο Ναυτικού Υποθαλάσσιου Συνδέσμου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αντιναύαρχος του πολεμικού ναυτικού Τζ. Γούλφ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να είναι σε θέση να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο σε όλο τον κόσμο σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να γίνει αυτό, χρειάζονται ένα υπερηχητικό όπλο που μπορεί να ξεκινήσει από οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Πιθανές παραλλαγές του όπλου περιλαμβάνουν τύπους που εκτοξεύονται από την επιφάνεια πλοίων και υποβρυχίων.

Ως εκ τούτου, η ομάδα ανάπτυξης ασχολείται και με την πιο αυστηρή παραλλαγή: εκτόξευση από ένα υποβρύχιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο, ο πυραύλος που θα αναπτυχθεί θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και από όλους τους άλλους κλάδους του στρατού.

Ο Γούλφ ανακοίνωσε επίσης ότι η SSP έλαβε εντολή για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων προκειμένου να καλύψει το έδαφος αναφορικά με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα προηγμένα συστήματα πυραύλων της Ρωσίας.

Τα πυρηνικά όπλα «χαμηλής απόδοσης» θα είναι η απάντηση σε αυτό που πιστεύει η Ρωσία μέχρι σήμερα ότι δεν έχουμε, δήλωσε ο Γούλφ. «Θα έχουμε αυτή την ικανότητα να απαντήσουμε άμεσα στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ναύαρχο, η SSP απλώς επαναχρησιμοποιεί το παλιό πρόγραμμά της πυρηνικής κεφαλής W76 από τη δεκαετία του ’70.

Ο λόγος για τον οποίο η Ουάσινγκτον αποφάσισε να «ξεσκονίσει» μια τέτοια παλιά εφεύρεση είναι ότι απαγορεύεται στις ΗΠΑ να δοκιμάσουν νέα πυρηνικά όπλα και τα περισσότερα εξαρτήματα για το W76 ελέγχθηκαν ήδη πριν από τη διεθνή απαγόρευση.
Πηγή: Sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης