Του Κώστα Μπετινάκη

Η χρονική στιγμή όπου σημειώνεται η κορύφωση του ελληνικού δράματος είναι περίεργη. Τους Ευρωπαίους νομίζουμε ομφαλοσκοπώντας ότι τους απασχολεί αποκλειστικά το οικονομικό μας πρόβλημα. Μέγα σφάλμα. Εκκρεμεί το μεταναστευτικό, το Brexit αλλά και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στην Αυστρία ζητούν δημοψήφισμα
 

Στην Αυστρία ήδη έχει αρχίσει εκστρατεία για την αποχώρηση από την ΕΕ, με το επιχείρημα ότι θα τα πάει καλύτερα οικονομικά μόνη η χώρα αυτή. Ήδη ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές ώστε το αίτημα να υποβληθεί την 1η Ιουλίου στο αυστριακό Κοινοβούλιο.

Την εκστρατεία την ξεκίνησε η 66χρονη μεταφράστρια Inge Rauscher, η οποία ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από τις δομές της ΕΕ. «Θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω, στην παλιά καλή φιλειρηνική Αυστρία» λέει η Rauscher και υπενθυμίζει: 

«Όταν πριν από 20 χρόνια μας οδήγησαν στην ΕΕ, αντί της ανάκαμψης, υπήρξε μια τεράστια ύφεση στην Αυστρία σχεδόν σε όλους τους τομείς: από την αύξηση της ανεργίας, την αύξηση του εθνικού χρέους, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μαζών, την αύξηση της εγκληματικότητας μέχρι τους αυξανόμενους “θανάτους των αγροκτημάτων” και τη μαζική επιδείνωση στον τομέα του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ειδικότερα, η πολιτική για την ειρήνη απειλείται από την ένταξη στην ΕΕ. Μια και σοβαρά παραβιάζεται από την ΕΕ η αυτοδιάθεση ως βάση για την ελευθερία και την ειρήνη. Η σοβαρότητα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ασυμβίβαστη με τη μόνιμη ουδετερότητα που προβλέπεται από τους νόμους της Αυστρίας».


Ιταλία: Συγκεντρώνονται υπογραφές για αποχώρηση από το ευρώ

Αλλά και το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο έχει συγκεντρώσει 200.000 υπογραφές με τις οποίες αναμένει να επιτύχει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα την αποχώρηση της Ιταλίας από τις δομές της ευρωζώνης.

Οι υπογραφές έχουν ήδη υποβληθεί στην ιταλική Γερουσία και το αίτημα είναι να γίνει το δημοψήφισμα ως τον Ιανουάριο του 2016, με στόχο όχι την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνον από το κοινό νόμισμα, το ευρώ.

«Από τη στιγμή που υποβλήθηκαν οι υπογραφές στη γερουσία, δεν υπάρχει δικαιολογία καθυστέρησης» υποστηρίζει ο Μπέπε Γκρίλο στην προσωπική του ιστοσελίδα. Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Κάρλο Σιμπίλια, το ιταλικό χρέος αυξήθηκε δραματικά μετά την αποδοχή του ευρώ ως κοινού νομίσματος και το μέγεθος της ανεργίας αυξήθηκε στο 12,5%, κατατάσσοντας έτσι την Ιταλία έκτη χώρα στην Ευρώπη.

«Times»: Καταδικασμένη η ΕΕ

Στους σημερινούς «Times» του Λονδίνου, ο Μάθιου Πάρις σε προβεβλημένο άρθρο του υποστηρίζει: «Η ΕΕ είναι καταδικασμένη. Είτε παραμείνουμε είτε φύγουμε».
  

Πάντως στο κύριο θέμα της σήμερα η ίδια εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με διπλωματική διαρροή, ο
πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε ιδιωτική συνομιλία του με Ευρωπαίο ηγέτη είπε πως «σταθερός στόχος του είναι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ΕΕ». Σύμφωνα με διπλωματικό memo, ο Κάμερον είπε σε μη κατονομαζόμενο ηγέτη πως «η απομάκρυνση της Βρετανίας από την ΕΕ εμφανίζει κινδύνους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης