Το ερευνητικό πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην εφημερίδα Hurriyet, με τίτλο : «Το ‘‘Αμπντουλχαμίντ Χαν’’ ετοιμάζεται για τη Μεσόγειο», και επικαλείται τις δηλώσεις του διευθυντή της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν σε συνέδριο για την Ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΤΡΑΟ το πλοίο-γεωτρύπανο βρίσκεται για ετοιμασίες στο λιμάνι Τάσουτζου και το επόμενο διάστημα θα βγει στη Μεσόγειο για έρευνες , «σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν γνωστοποίησε πως ήδη έχει καταρτιστεί ο προγραμματισμός των εργασιών του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», οι οποίες  θα πραγματοποιηθούν με νέες σύγχρονες τεχνικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα σημεία που θα κινηθεί το πλωτό γεωτρύπανο.

Ερωτηματικό παραμένει εάν η Άγκυρα αποστείλει για εργασίες το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» σε περιοχές συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου, αμφισβητώντας ευθέως δηλαδή  μέρος της ελληνικής ή της κυπριακής ΑΟΖ, εντείνοντας έτσι την αντιπαράθεση με Αθήνα και Λευκωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει αρκετές φορές ότι η χώρα του  θα καταστεί ενεργειακός κόμβος και ότι θα έχει το «δικό της» φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ουσιαστικά λοιπόν, η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει νέο κύκλο έντασης με την Ελλάδα, καθώς προσανατολίζεται να κατευθύνει το ερευνητικό γεωτρύπανο στις περιοχές νοτίως της Κρήτης. 

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» κινήθηκε για εργασίες στο οικόπεδο Yörükler-1, στον κόλπο της Αττάλειας, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν το χαρακτήρισε ως το κορυφαίο σύμβολο της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα.

«Η Τουρκία, έχει έναν σπάνιο στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία Φατίχ, Κανουνί, Γιαβούζ και Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Ερντογάν, ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα ότι «τρέφεται» από τη δημιουργία κρίσεων, με άξονα την Ελλάδα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ενόψει των επικείμενων εκλογών του 2023, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει τη δημοφιλία του, στον απλό λαό της χώρας, σε μια περίοδο που τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και ο πληθωρισμός αποτελούν τα κορυφαία εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσει, ώστε να συσπειρώσει  τους ψηφοφόρους του κόμματος του. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης