Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της ποινικοποίησης των εγκλημάτων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, 11:46
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της ποινικοποίησης των εγκλημάτων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ

Υπέρ της ποινικοποίησης της ομοφοβίας ψήφισε η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Ειδικότερα, έξι στους 10 δικαστές ψήφισαν υπέρ στο να θεωρείται στο εξής ρατσισμός η διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών ατόμων.

Την απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι θα διασφαλίσει πραγματική προστασία στις ομάδες αυτές οι οποίες δέχονται συστηματικές επιθέσεις.  

Σύμφωνα με την οργάνωση Grupo Gay da Bahia, τουλάχιστον 141 ομοφυλόφιλοι και διεμφυλικοί έχουν χάσει τη ζωή τους εφέτος λόγω των διακρίσεων εις βάρος τους, ενώ 420 ολόκληρο το 2018.

Η Καθολική Εκκλησία συχνά επικρίνει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ενώ ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη πέρυσι, κυρίως χάρη στην ψήφο των συντηρητικών, έχει αυτοχαρακτηριστεί ομοφοβικός.

Μετά την εκλογή του Μπολσονάρου πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αύξηση των εγκλημάτων εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Τα ομοφοβικά εγκλήματα είναι εξίσου ανησυχητικά με τη σωματική βία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Λουίς Φουξ, καταγγέλλοντας «την επιδημία της ομοφοβικής βίας».

Επί σχεδόν 20 χρόνια γίνονται προσπάθειες στη Βραζιλία να καταστεί έγκλημα η ομοφοβία, όμως η σχετική νομοθεσία αντιμετωπίζει την αντίσταση συντηρητικών και θρησκευτικών ομάδων στο Κογκρέσο.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει ότι τα εγκλήματα εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα τιμωρούνται βάσει του αντιρατσιστικού νόμου μέχρις ότου το Κογκρέσο υιοθετήσει συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία τους.

Η Βραζιλία νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων το 2013, ενώ τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν και το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, 11:48