Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα αυστηρότερους νόμους μετανάστευσης που εισήγαγε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ανταποκρινόμενο σε αίτημα της διοίκησης του Τραμπ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε με 5-4 ψήφους να άρει την παραμονή στη λεγόμενη πολιτική δημόσιας χρέωσης που ισχύει από τον περασμένο Οκτώβριο για τους μετανάστες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αντιστρέφει απόφαση του δικαστηρίου η οποία είχε θέσει σε εθνικό πακέτο τις σκληρές πολιτικές μετανάστευσης που εισήγαγε ο Αμερικανός πρόεδρος πέρυσι.

Εκείνη την εποχή, ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής της Νέας Υόρκης Ντάνιελς, ο οποίος προέδρευε, είχε καλέσει τις νέες απαιτήσεις «ανθεκτικές στο αμερικανικό όνειρο» και «πολιτική αποκλεισμού για αναζήτηση δικαιολογίας».

Αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση επιτρέπει στους υπαλλήλους μετανάστευσης να αρνηθούν μόνιμη διαμονή -ή την λεγόμενη «πράσινη κάρτα»- σε αιτούντες που βασίζονται σε μη ταμειακές κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που βοηθούν στην πληρωμή για φαγητό, ασφάλιση υγείας ή στέγαση.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους κανόνες, η εξάρτηση από τις παροχές σε χρήμα δεν είχε ληφθεί υπόψη στην αίτηση.

Η διοίκηση του Τραμπ υποστήριξε ότι οι νέες απαιτήσεις θα διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες είναι αυτάρκεις.

Η απόφαση διευρύνει σημαντικά τα κριτήρια για την άρνηση νόμιμης διαμονής. Για να λάβουν πράσινη κάρτα, οι αιτούντες πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι δεν εξαρτώνται από τα δημόσια οφέλη ούτε είναι πιθανό να καταστούν.

Περίπου 544.000 άτομα υποβάλλουν αίτηση μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 382.000 περιπτώσεις.
(AP, Reuters, Deutsche Welle)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης