Πενήντα δύο δευτερόλεπτα. Τόσο διαρκούν οι σκηνές από τον εξευτελισμό προσφύγων σε κλειστό καταυλισμό στην Ουγγαρία, στα σύνορα με τη Σερβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από τα ψηλά κιγκλιδώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν τα χέρια τους υψωμένα, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμίΠίσω από τα ψηλά κιγκλιδώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν τα χέρια τους υψωμένα, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Σαν να είναι σκυλιά, Ούγγροι αστυνομικοί, φορώντας κράνη με πλαστικά προστατευτικά αλλά κάποιοι από αυτούς και χειρουργικές μάσκες, τους πετούν από ψηλά το ψωμί, κλεισμένο σε νάιλον σακούλες.

Το βίντεο-ντοκουμέντο κατέγραψε κρυφά μία εθελόντρια από την Αυστρία, η οποία ταξίδεψε με τον σύντροφό της έως τον καταυλισμό για να προσφέρουν στους πρόσφυγες τροφή και φάρμακα. Η εικόνα τη συγκλόνισε. Ο σύντροφός της δήλωσε στο AFP: «Είναι το “Γκουαντάναμο” της Ευρώπης, τους τάιζαν λες και ήταν ζώα».

Το βίντεο, που έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή, ανέβηκε στο διαδίκτυο την περασμένη Τετάρτη, την ίδια ημέρα που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «Γκουαντάναμο» της Ουγγαρίας

Σε 3.800 αυξάνει η Ουγγαρία τον αριθμό των στρατιωτών που έχει κινητοποιήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη της στα σύνορά της με τη Σερβία, την ώρα που χθες καταγράφηκε και νέο ρεκόρ αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από τη σερβο-ουγγρική μεθόριο.

Το κύμα συνεχίζεται και στα σύνορα της Αυστρίας, απ’ όπου διέρχεται σχεδόν το σύνολο των μεταναστών που κατευθύνονται στη Γερμανία: 8.000 άνθρωποι διήλθαν χθες από το συνοριακό φυλάκιο του Νίκελσντορφ, στην αυστριακή μεθόριο με την Ουγγαρία, και άλλοι 3.600 από τα μεσάνυχτα έως τις 06.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, ανακοίνωσε η αυστριακή αστυνομία.

Οι αυστριακές Αρχές έκλεισαν, για λόγους ασφαλείας, τον αυτοκινητόδρομο Α4 που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία, καθώς δεκάδες πρόσφυγες κατευθύνονταν πεζή προς τη Βιέννη, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην ανατολική επαρχία Μπούργκενλαντ, σημειώνοντας ότι και σήμερα αναμένεται ο ίδιος αριθμός αφίξεων με τον χθεσινό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης