Μία συμφωνία που δείχνει να «ακροβατεί», μία οπισθοχώρηση εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού και μία πρόταση μομφής. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες που εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα συνθέτουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, όπου η απόφαση της Τερέζα Μέι να αποσύρει την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit προκάλεσε θύελλα.
Μετά την απόφαση αυτή που πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός του κόμματος των Τόρις, η κα Μέι προχώρησε σε σειρά επαφών και πυρετωδών διαβουλεύσεων σε Χάγη, Βρυξέλλες και Βερολίνο, με στόχο να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.
Η προσπάθειά της να πετύχει κάτι καλύτερο προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση της στην πρωθυπουργία έπεσε σε «τοίχο», όπως επισημαίνουν ξένοι πολιτικοί αναλυτές, καθώς οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. διεμήνυσαν πως η Ένωση δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Brexit.
Στην ύστατη αυτή προσπάθεια η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέτυχε. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.
Στην ομιλία που παραχώρησε η Τερέζα Μέι έξω από το κτήριο της Downing Street σήμερα ξεκαθάρισε πως θα παλέψει με «νύχια και με δόντια» να μην αλλάξει αυτήν τη χρονική στιγμή η ηγεσία, διότι κάτι τέτοιο «θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα μας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας, το οποίο δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Η δήλωσή της αυτή υποδηλώνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν θα καταθέσει εύκολα τα όπλα της, αναμένοντας τη στήριξη από τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματός της.
Όπως και να ‘χει, η αλήθεια είναι ότι το κόμμα των Τόρις έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα.
Πρόταση δυσπιστίας
Πρόταση δυσπιστίας από το κόμμα της αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι, καθώς συμπληρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών από ισάριθμους Συντηρητικούς βουλευτές προς την εσωκομματική Επιτροπή 1922.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην ηγέτιδα του κόμματος θα πραγματοποιηθεί απόψε, μεταξύ 18.00 και 20.00 (τοπική ώρα).

Απαιτούνται 159 ψήφοι για να χάσει ή να κερδίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δηλαδή το 50% συν μία ψήφος του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας των 316.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν χάσει η κα Μέι, ξεκινά η διαδικασία διαδοχής. Αν κερδίσει, δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες.

Σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής των Τόρις που θα διοργανώσει την ψηφοφορία Γκρέιαμ Μπρέιντι δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξεπλάγη η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχετικά με την ενεργοποίηση της πρότασης μομφής εναντίον της.

Ερωτηθείς πώς αντέδρασε η Μέι όταν της τηλεφώνησε χθες το βράδυ για να της ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο κ. Μπρέιντι απάντησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC: «Δεν θέλω να αναφερθώ στη διάθεση της πρωθυπουργού, αλλά πιστεύω ότι έχει επαγγελματική (συμπεριφορά) και ότι θέλει να προχωρήσει (η διαδικασία) το ταχύτερο δυνατό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη δική μου μεριά πιστεύω ότι είναι σαφές προς το συμφέρον της χώρας, όπως και προς το συμφέρον της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μπροστά από την Downing Street, μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της, η Τερέζα Μέι δήλωσε:

«Υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις» στη σημερινή ψηφοφορία.

«Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτήν τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα μας» τόνισε.

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» επεσήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι μια συμφωνία με την Ε.Ε. είναι εφικτή, είναι στο χέρι μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης