Ένα βίντεο με γραφικά που περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από σήμερα το απόγευμα (σ.σ.: 17.30 ώρα Ελλάδος) στο Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα έφτιαξε το CNN.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Ποντίφικα διέπεται από νόμους που παραμένουν ίδιοι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στο Κονκλάβιο που συγκαλείται σήμερα θα συμμετάσχουν 115 καρδινάλιοι, οι οποίοι θα κληθούν να γράψουν στο χαρτί στο οποίο αναγράφεται ήδη το «Eligo in Summum Pontificem», δηλαδή «Εκλέγω για Ποντίφικα», το όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια θα διπλώσουν το χαρτί και θα το αφήσουν πάνω σε έναν δίσκο που θα έχει τοποθετηθεί σε ένα μικρό τραπέζι, ενώ μετά θα συλλεχθούν οι ψήφοι και θα καταμετρηθούν. Για να εκλεγεί ο νέος Πάπας χρειάζεται να συμφωνήσουν 77 καρδινάλιοι. Αν εκλέξουν Πάπα, άσπρος καπνός θα βγει από την καμινάδα, ώστε να ενημερωθεί το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο στην πλατεία.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν, θα οδηγηθούν και σε άλλη ψηφοφορία. Από την καμινάδα, σε αυτήν την περίπτωση, θα βγει μαύρος καπνός και θα αρχίσει εκ νέου η διαδικασία, η οποία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.


Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Εκλογή Πάπα εν μέσω σκανδάλων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης