Αποφασισμένος να προχωρήσει σε στρατιωτικά πλήγματα κατά επιλεγμένων στόχων στη Συρία στην περίπτωση που αποτύχει οριστικά η διπλωματία εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας του ξεκαθάρισε πως η χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από το καθεστώς Άσαντ ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», αναγκάζοντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα του να δράσει προκειμένου να μη διαμορφωθεί μια κατάσταση «status quo», η οποία μελλοντικά θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών όσο και άλλων ανθρώπων σε διάφορες περιοχές του κόσμου με δικτατορικά καθεστώτα.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα όπλα μαζικής καταστροφής, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, όπου έστιασε την προσοχή στις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες της χώρας του για τον διεθνή περιορισμό τους.

Έχοντας χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών κατά αμάχων «έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας» ξεκαθάρισε πως οι Η.Π.Α. δεν μπορούν να μείνουν άπραγες μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως η κυβέρνηση της Συρίας είναι υπεύθυνη για τη χρήση χημικών όπλων, που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων μέσα στον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια στιγμή εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο μπορεί να έχει αποτέλεσμα η πρόταση της Μόσχας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο από τη στιγμή μάλιστα που «η Ρωσία παραμένει ένας ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα χερσαίων επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα είναι μικρότερης κλίμακας και διάρκειας σε σχέση με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί σε Λιβύη και Κόσσοβο.

Το διάγγελμα Ομπάμα

«Μέχρι πρότινος προτεραιότητα μας ήταν η διπλωματία»

Ο Μπάρακ Ομπάμα εξήγησε ότι οι Η.Π.Α. δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων στο συριακό έδαφος, επιλέγοντας αρχικά τη διπλωματική όδο -παρά τις αντίθετες «φωνές»- ακόμα και όταν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετατράπηκαν σ’ έναν αιματηρό εμφύλιο.

«Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατ. έχουν εκτοπιστεί. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι Η.Π.Α. εργάστηκαν από κοινού με τους διεθνείς συμμάχους τους προκειμένου να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, να βοηθήσουν τη μετριοπαθή Αντιπολίτευση και να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάδειξη μιας πολιτικής λύσης», σημείωσε.

Όλα αυτά μέχρι τις 21 Αυγούστου και τη χρήση χημικών κατά άμαχου πληθυσμού στα περίχωρα της Δαμασκού, γεγονότα που δεν θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς απάντηση. Όπως είπε σχεδόν 1.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, βρήκαν φριχτό θάνατο, σε μια ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιστάθηκα σθεναρά στις πιέσεις για στρατιωτική δράση, καθώς δεν μπορούμε να επιλύουμε τον κάθε εμφύλιο με τη χρήση βίας, ειδικά μετά από μια δεκαετία πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν», δήλωσε προσθέτοντας πως εδώ και 4,5 χρόνια πάσχιζε να τερματίζει ανοικτά αμερικανικά μέτωπα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ξεκαθάρισε πως υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις και αδιάσειστα στοιχεία ότι ο κυβερνητικός στρατός χρησιμοποίησε αέριο σαρίν, χαρακτηρίζοντας υποχρέωση και καθήκον των Η.Π.Α. να μην επαναλειφθούν παρόμοιες ενέργειες.

«Γνωρίζουμε πως το καθεστώς Άσαντ είναι υπεύθυνο γι αυτή την κατάσταση», είπε.

Ειδικότερα, εξήγησε πως η λήψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας θα εμποδίσει μελλοντικά τη χρήση χημικών από άλλα καθεστώτα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, απομακρύνοντας παράλληλα το σενάριο αμερικανικά στρατεύματα να δεχτούν επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής στο πεδίο της μάχης. Από την άλλη πλευρά σημείωσε πως αν δεν υπάρξει απάντηση, τότε τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πλήξουν μελλοντικά και συμμάχους των Η.Π.Α., όπως το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Τουρκία.

«Γιατί αυτό που έπαθαν αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνο παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και κίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια. Αν αποτύχουμε να δράσουμε, το καθεστώς Άσαντ δεν θα έχει κάνεναν λόγο να μην κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων. Το ίδιο θα συμβεί και με άλλους τυράννους οι οποίοι δεν πρόκειται να το σκεφτούν δεύτερη φορά και θα τα χρησιμοποιήσουν», ξεκαθάρισε.

Σκεπτικισμός για την πρόταση της Μόσχας

Αναφορικά με την πρόταση της Ρωσίας για την τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών στις αποθήκες με χημικά όπλα της Συρίας και την έναρξη μιας διαδικασίας καταστροφής του οπλοστασίου της σημείωσε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος αν αυτή η πρόταση θα έχει επιτυχία.

«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του διεθνείς σύμμαχοι της χώρας του να συμφωνήσουν στο σχέδιο λήψης στρατιωτικής δράσης κατά επιλεγμένων στόχων στο συριακό έδαφος, στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη διπλωματική οδό, ενώ υπογράμμισε πως έχει δώσει εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι πανέτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση στο καθεστώς Άσαντ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποδείξεις.

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφέρει πως παρόλο που είχε τη δυνατότητα να διατάξει έναρξη των επιχειρήσεων, δεν το έπραξε καθώς θεώρησε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω του Κογκρέσου, παρά το γεγονός πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε να υπάρξει παράταση της ψηφοφορίας στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι προτεινόμενες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που έριξε στο τραπέζι η Ρωσία.

«Πιστεύω ότι η Δημοκρατία μας γίνεται πιο ισχυρή, όταν ο πρόεδρος δρα έχοντας την υποστήριξη του Κογκρέσου και πιστεύω ότι η Αμερική είναι πιο αποτελεσματική όταν είμαστε ενωμένοι», ανέφερε, ρίχνοντας παράλληλα τη «σπόντα» του στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και τις πολεμικές επιχειρήσεις του σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

«Πρόκειται για μια αλήθεια μετά από μια δεκαετία συγκέντρωσης όλο και μεγαλύτερης πολεμικής δύναμης στα χέρια του προέδρου και όλο και μεγαλύτερου φορτίου στους ώμους των στρατιωτών μας. Ξέρω ότι μετά τον τρομερό απολογισμό των νεκρών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, η ιδέα οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης μικρής ή μεγάλης κλίμακας δεν πρόκειται να έχει απήχηση», επεσήμανε.

Καμία αμερικανική μπότα σε συριακό έδαφος

«Σκοπός των στρατιωτικών χτυπημάτων θα είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Δαμασκό να μη χρησιμοποιήσει εκ νέου χημικά όπλα», ήταν η θέση του προέδρου των Η.Π.Α., την οποία και επανέλαβε αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αποστολή Αμερικανών στρατιωτών, ενώ εξήγησε πως οι αεροπορικές επιδρομές θα είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις αντίστοιχες στο Κόσοβο και τη Λιβύη.

«Δεν πρόκειται να στείλω αμερικανικές μπότες στο έδαφος της Συρίας», τόνισε.

«Δεν πιστεύω ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να απομακρύνουν έναν ακόμα δικτάτορα με τη βία, ωστόσο επιλεγμένα χτυπήματα θα τον κάνουν να σκεφτεί δύο φορές τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε.

«Είναι πέρα από τις δυνάμεις μας να διορθώθουμε το κάθε λάθος, ωστόσο με τη μικρότερη προσπάθεια και ρίσκο μπορούμε να εμποδίσουμε τον θάνατο παιδιών, πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε. Αυτό είναι που κάνει την Αμερική να διαφέρει από τα υπόλοιπα έθνη», επεσήμανε επίσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπάρακ Ομπάμα εξήγησε πως «οι Η.Π.Α. δεν είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας», ωστόσο σημείωσε πως «η εθνική ασφάλεια της Αμερικής θα τεθεί σε κίνδυνο μελλοντικά αν η χρήση χημικών όπλων δεν τιμωρηθεί».

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της Συρίας ειδικά μετά την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού και την αναβολή της ψηφοφορίας στη Γερουσία με πρωτοβουλία του Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. συμφώνησε η συγκεκριμένη πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Όπως μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT), η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών μαχητικών.

Διαβάστε επίσης:
Αναδίπλωση ΗΠΑ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013, 09:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης