Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour πραγματοποίησε σήμερα το τελευταίο του ταξίδι «δεμένο» στην άτρακτο ενός ειδικά διαμορφωμένου Boeing 747 που απογειώθηκε από τη Φλόριντα (νοτιοανατολικά), με προορισμό την Καλιφόρνια (δυτικά), όπου θα εκτεθεί σε ένα μουσείο, σύμφωνα με τη NASA.

Το διαστημόπλοιο ξεκίνησε το ταξίδι του την αυγή χωρίς πρόβλημα, λίγα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα 7:15 (11:15 GMT), μετά από δύο αναβολές λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Endeavour, το νεότερο από τα άλλα τρία λεωφορεία που έκαναν διαστημικές πτήσεις, θα πρέπει να φτάσει στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες την Παρασκευή μετά από αρκετές στάσεις.

Το διαστημικό όχημα βάρους 85 τόνων, που είχε κάνει την τελευταία διαστημική αποστολή του τον Μάιο-Ιούνιο του 2011, αναχώρησε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα για να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες όπου θα εκτεθεί στο Διαστημικό Κέντρο της Καλιφόρνιας.

Το ταξίδι του Endeavour στην Καλιφόρνια είναι σαν μια επιστροφή στην πατρίδα, καθώς το λεωφορείο κατασκευάστηκε στο Παλμντέιλ, βόρεια του Λος Άντζελες, για να αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο Challenger, το οποίο ανατινάχτηκε λίγο μετά την εκτόξευσή του το 1986.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν πάρει το δρόμο για τη δυτική ακτή, το γιγαντιαίο 747 θα πετάξει σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από το Κέντρο Κένεντι της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ καθώς και πάνω από την Αεροπορική Βάση Πάτρικ που βρίσκεται κοντά.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης