Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δικαίωσε το Κατάρ για τον αεροπορικό του αποκλεισμό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, 06:00
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δικαίωσε το Κατάρ για τον αεροπορικό του αποκλεισμό

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δικαίωσε την Τρίτη το Κατάρ σε μια διαμάχη του από το 2017 με τρία άλλα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο, που έχουν επιβάλει αεροπορικό αποκλεισμό στο μικρό εμιράτο.

Το Κατάρ χαιρέτισε αμέσως την απόφαση, διαβεβαιώνοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν αποκλεισμό θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Οι δικαστές του ΔΠΔ «απέρριψαν ομόφωνα» ένα αίτημα από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο κατά μιας ευνοϊκής απόφασης υπέρ του Κατάρ το 2018 από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

«Χαιρετίζουμε την απόφαση που έλαβε σήμερα το ΔΠΔ, με την οποία τα κράτη που επιβάλλουν αποκλεισμό θα οδηγηθούν επιτέλους στη δικαιοσύνη για παραβίαση των κανόνων της διεθνούς αεροπορίας», δήλωσε αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ, Τζασίμ Σαϊφ Αχμέντ αλ Σουλαϊτι σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη αναφέρεται σε ένα βασικό στοιχείο μιας πικρής διαμάχης που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια μεταξύ του Κατάρ από την μια πλευρά και του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ από την άλλη.

Τον Ιούνιο του 2017, αυτές οι τέσσερις χώρες διέκοψαν όλους τους δεσμούς με το μικρό εμιράτο, κατηγορώντας το για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» και στήριξη του Ιράν - παρά τις αρνήσεις της Ντόχας - και επέβαλαν κυρώσεις.

Απαγόρευσαν τη διέλευση αεροπλάνων του Κατάρ στον εναέριο τους χώρο και την προσγείωση στα αεροδρόμιά τους, διέκοψαν εμπορικούς και θαλάσσιους δεσμούς και έκλεισαν τα σύνορά τους.

Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος ζήτησαν από το ΔΠΔ να αντιστρέψει την απόφαση που έλαβε ο ICAO υπέρ της Ντόχας.

Ο ICAO, μια υπηρεσία του ΟΗΕ όπως και το ΔΠΔ, απεφάνθη το 2018 ότι έχει νομική δικαιοδοσία για την επίλυση της σύγκρουσης, κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, το οποίο κατηγόρησε τις τέσσερις χώρες για παραβίαση συμφωνίας που ρυθμίζει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορικών αεροσκαφών σε ξένο εναέριο χώρο.

Οι τέσσερις σύμμαχοι διαφώνησαν, υποστηρίζοντας ότι ο ICAO δεν ήταν ο κατάλληλος φορέας για την επίλυση της διαφοράς και ότι η απόφασή του να το κάνει ήταν «προδήλως εσφαλμένη και αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές της δέουσας διαδικασίας και του νόμου».

Οι δικαστές του ΔΠΔ, με 15 ψήφους υπέρ έναντι μια κατά, έκριναν ότι ο ICAO είχε την αρμοδιότητα και ότι το αίτημα του Κατάρ «είναι αποδεκτό», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντουλκάβι Αχμέτ Γιουσούφ.

Το Κατάρ έφερε επίσης ενώπιον του ΔΠΔ μια διαμάχη με τα ΗΑΕ τον Ιούνιο του 2018, τα οποία κατηγορεί για φυλετικές διακρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την απέλαση υπηκόων του Κατάρ.

Το ΔΠΔ - το οποίο αποφασίζει για διαφορές μεταξύ κρατών αλλά δεν έχει δεσμευτικά μέσα για την εκτέλεση των αποφάσεών του - διέταξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προστατεύουν τα δικαιώματα των υπηκόων του Κατάρ.

Η Ντόχα κατηγόρησε τον Ιούνιο ότι οι τέσσερις σύμμαχοι, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, αρνούνται να καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση της διαμάχης, η οποία, σύμφωνα με το Κατάρ, εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, 06:01