Το Δουβλίνο ζητεί διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» εντός της Ιρλανδίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017, 11:33
Το Δουβλίνο ζητεί διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» εντός της Ιρλανδίας
Η Ιρλανδία ζητεί διασφάλιση εκ μέρους της Βρετανίας ότι δεν θα υπάρξει διαφορά ρυθμιστικού πλαισίου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα στο BBC ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Στόχος του Δουβλίνου είναι να διασφαλίσει πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου «συμπεφωνημένη ρητή διατύπωση μέσω της οποίας μπορούμε να συμφωνήσουμε επί των παραμέτρων βάσει των οποίων μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα εμποδίζει την επανεμφάνιση συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας».

Η αποφυγή της εγκαθίδρυσης «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία έχει αναδειχθεί στο πλέον ακανθώδες θέμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο. Η διευθέτηση του Ιρλανδικού, του θέματος του «λογαριασμού» του διαζυγίου και του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία αποτελεί πρόκριμα για την μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να ζητήσει από την Ιρλανδία «να βρίσκεται στο σκοτάδι».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017, 11:38