Η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014, ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ ξεκίνησε μια ευρεία εκστρατεία συλλήψεων Παλαιστινίων προτού ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΠΔ.

Οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν στο Διεθνές Δικαστήριο «μια δήλωση αποδοχής της δικαιοδοσίας», ένα νομικό εργαλείο που επιτρέπει στο ΔΠΔ να ερευνήσει τα εγκλήματα που φέρονται να διαράχθησαν στο παρελθόν σε συγκεκριμένες περιόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 13 Ιουνίου 2014 το Ισραήλ ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών εναντίον Παλαιστίνιων, μία ημέρα μετά την απαγωγή τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη οι οποίοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Η ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής στο ΔΠΔ, την οποία ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στις 2 Ιανουαρίου και για την οποία δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση ο ΟΗΕ, επιτρέπει στο Δικαστήριο να ερευνήσει μόνο μελλοντικά εγκλήματα.

Αν κριθεί έγκυρη, «η δήλωση αποδοχής της δικαιοδοσίας» θα καταστήσει δυνατή την έρευνα από το ΔΠΔ προηγούμενων εγκλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Παλαιστινιακό αίτημα για συμμετοχή στο ΔΠΔ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης