Το Εθνικό Συμβούλιο του κεντροδεξιού καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος ERC θα αποφασίσει αύριο Πέμπτη εάν θα επικυρώσει τη συμφωνία που συνήψε η ηγεσία του με το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ώστε με την αποχή του στην ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης να ανοίξει τον δρόμο για την υπό τον Πέδρο Σάντσεθ προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos.

Η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 18.00 ώρα Ελλάδος αύριο και θεωρείται ως το τελικό βήμα για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ERC Μάρτα Βιλάλτα εξάλλου είχε ανακοινώσει τη συμφωνία του κόμματος με τους Σοσιαλιστές, ώστε να συσταθεί μία επιτροπή άμεσης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) της Καταλονίας για την επίλυση της σύγκρουσης για την αυτονομία της. Όπως δήλωσε η ίδια: «Φρονούμε πως αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε, πως αξίζει να δείξουμε εμπιστοσύνη».

Η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή της Μαδρίτης έχει ορισθεί από την πρόεδρο του Σώματος Μεριτσέλ Μπατέτ, για τις 4,5 και 7 Ιανουαρίου.

Η απόφαση του ERC να υπαναχωρήσει της πρώτης του απόφασης, μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, να μην στηρίξει με την αποχή των 13 βουλευτών του ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού των αυτονομιστών στην Καταλονία. Η εκπρόσωπος του έτερου αυτονομιστικού κόμματος JxCat Λάουρα Μποράς επέκρινε τη συμφωνία ERC-PSOE, δηλώνοντας πως το κόμμα της δεν δεσμεύεται για μία συμφωνία, στην οποία δεν είχε λάβει μέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τζεναραλιτάτ και μέλος του JxCat Κιμ Τόρα, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας κι εθνικό συντονιστή του ERC Πέρε Αραγονές για να του ανακοινώσει πως η συμφωνία δε δεσμεύει την τοπική κυβέρνηση. Ο Αραγονές συμφώνησε να συναντήσει επίσης αύριο τον Τόρα για να εξετάσουν την κατάσταση και να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας με το PSOE

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης