Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που έγιναν κατά της αμερικανικής παραγωγής αντιισλαμικής ταινίας “Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων”, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προέδρου Μόρσι στο Facebook.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έλαβε χειρόγραφο μήνυμα του Ομπάμα, στο οποίο ο Αμερικανός ηγέτης “εξέφραζε τις ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος για να προστατεύσει την αμερικανική (διπλωματική) αποστολή στο Κάιρο”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Ο Ομπάμα “υπογράμμιζε επίσης ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν αυτήν την ταινία που είναι προσβλητική για την ισλαμική θρησκεία και προσβλητική για τις αμερικανικές αξίες της ανεξιθρησκίας και της ανεκτικότητας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ υπέστησαν πλήγμα μετά την είσοδο δια της βίας ενός πλήθους διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο στις 11 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι έσκισαν την αμερικανική σημαία, σε διαμαρτυρία για την αντιισλαμική ταινία. Μερικές ημέρες αργότερα, ο Ομπάμα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα θεωρούσαν τους Αιγυπτίους ούτε “ως συμμάχους”, ούτε “ως εχθρούς”, το οποίο ερμηνεύτηκε από ορισμένους παρατηρητές ως αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων επί πολλά χρόνια. Ωστόσο η Ουάσινγκτον είχε υποβαθμίσει την εξέλιξη αυτή.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, αλλά η πρόταση αυτή έτυχε παγερής υποδοχής στην Ουάσινγκτον και ο Μόρσι έκανε εν τέλει πίσω, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα “Νιου Γιόρκ Τάιμς”.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης